Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Verpleegkundig specialist mag verpleegkundige opdracht geven voor palliatieve sedatie’  

Verpleegkundigen mogen invulling geven aan palliatieve sedatie als een verpleegkundig specialist de indicatie heeft gesteld, aldus een nieuwe V&VN-leidraad. Wat V&VN betreft is dat dus niet voorbehouden aan artsen.
Palliatieve sedatie draait om comfort, niet om bewustzijnsverlaging
Het doel van palliatieve sedatie is niet het bewustzijn verlagen, maar comfort bieden (fotografie: Sabine Joosten/Hollandse Hoogte)

In de V&VN-leidraad indicatiestelling palliatieve sedatie door verpleegkundig specialisten wordt uitgelegd dat de wet verpleegkundig specialisten daarvoor de ruimte geeft. Conclusie daarvan is dat verpleegkundigen uitvoering mogen geven aan palliatieve sedatie als een bekwame verpleegkundig specialist de indicatie stelt. Natuurlijk bewaken ze daarbij ook de grenzen van hun eigen bekwaamheid, aldus de leidraad.

‘Niet voorbehouden aan artsen’

De leidraad is een aanvulling op de deze zomer gepubliceerde multidisciplinaire Richtlijn Palliatieve Sedatie, die juist zegt dat indicatiestelling aan artsen is voorbehouden. Dat terwijl dit in de praktijk ook door verpleegkundig specialisten gebeurt. Om die reden autoriseerde beroepsvereniging V&VN de herziene richtlijn palliatieve sedatie niet.

Maar verpleegkundig specialisten mogen die indicatie dus wel degelijk stellen, benadrukt verpleegkundig specialist Inge Rinzema, voorzitter van V&VN VS. ‘Waar het ons om gaat is dat verpleegkundig specialisten zelf bepalen of een handeling te complex is of niet, en dus ook of ze bevoegd en bekwaam zijn voor het indiceren van palliatieve sedatie. De wetgever heeft de norm hiervoor bewust open gelaten.’

Onnodig lang wachten

Het is belangrijk voor zowel patiënt als familie dat ook een verpleegkundig specialist deze taak op zich mag nemen, aldus V&VN. Rinzema: ‘We moeten voorkomen dat verplicht een onbekende arts moet worden ingeschakeld, die vaak niet ter plekke of meteen beschikbaar is, waardoor het ondraaglijk lijden onnodig lang voortduurt. Het stelt mij als regiebehandelaar voor een groot dilemma, omdat ik door het volgen van de richtlijn niet meer de kwaliteit van sterven zou kunnen bieden die ik zo belangrijk vind.’

En als er iets misloopt bij palliatieve sedatie?

Maar stel nu dat er toch iets mis zou gaan bij palliatieve sedatie en de verpleegkundig specialist heeft de indicatie gesteld? Kunnen verpleegkundigen dan ook in de problemen komen? Nee, zegt Rinzema. ‘Allereerst denken wij dus voldoende aannemelijk gemaakt te hebben dat verpleegkundig specialisten dat mogen. En: iedere zorgverlener is zelf verantwoordelijk voor zijn handelen. Dus als een verpleegkundig specialist toch een fout zou maken, kan een verpleegkundige daar nooit op worden aangekeken.’

Overigens steunt V&VN wel alle andere afspraken in de richtlijn Palliatieve Sedatie, benadrukt Rinzema.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.