Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Verpleegkundige voorwaardelijk geschorst wegens relatie met ex-patiënt

Een psychiatrisch verpleegkundige is zes maanden voorwaardelijk geschorst uit het BIG-register omdat hij een relatie begon met een ex-patiënte. Die maatregel legde het Regionaal Tuchtcollege op.
Foto: CHROMORANGE / Bilderbox / picture-alliance

De patiënte was in 2015 een aantal weken opgenomen op de crisisafdeling psychiatrie van een ziekenhuis. Een paar dagen na haar ontslag kwam de verpleegkundige haar tegen in het uitgaansleven. Ze raakten aan de praat en hadden vanaf dat moment ook contact via social media, telefoon en face-to-face. Zo ontstond een relatie die nog steeds voortduurt. Het koppel is inmiddels van plan om te gaan trouwen.

Waarom mag je geen relatie hebben met een patiënt die al is ontslagen? Nursing zocht het uit.

Grensoverschrijdend

Het Regionaal Tuchtcollege oordeelt dat de verpleegkundige professionele grenzen heeft overschreden door een relatie te beginnen met de patiënte zo kort na haar ontslag. Het college stelt dat een patiënt zich in relatie tot een hulpverlener per definitie in een afhankelijke positie bevindt  – en dat deze positie niet onmiddellijk ophoudt bij het eindigen van de behandelrelatie.

Een andere verpleegkundige werd helemaal uit het BIG-register geschrapt vanwege een relatie met een cliënte. Volgens de cliënte maakte de verpleegkundige al avances toen zij nog was opgenomen in de psychiatrische instelling.

Gelijkwaardige relatie

De verpleegkundige vindt zelf dat hij geen professionele grenzen heeft overschreden. Volgens hem was en is er geen sprake van een afhankelijkheidsrelatie maar van een gelijkwaardige partnerrelatie. Naar eigen zeggen heeft hij onderzoek gedaan naar wet- en regelgeving op dit gebied, maar is hij daarbij niets tegen gekomen over een ‘afkoelingsperiode’ na het eindigen van de behandelrelatie.

Aan het licht

De verpleegkundige heeft zijn verliefdheid wel met een aantal collega’s besproken, maar niet met zijn leidinggevende. De relatie kwam pas aan het licht bij zijn leidinggevende toen een collega melding ervan deed. Volgens het Tuchtcollege heeft de verpleegkundige zich niet transparant en toetsbaar opgesteld.

Oordeel Tuchtcollege

Het Regionaal Tuchtcollege oordeelt dat de verpleegkundige professionele grenzen heeft overschreden door een relatie te beginnen zo kort na het ontslag van de patiënte. Ook heeft de verpleegkundige inadequaat gehandeld door zijn verliefdheid niet te bespreken met zijn leidinggevende. Daarom heeft het college besloten de verpleegkundige zes maanden voorwaardelijk te schorsen met een proeftijd van één jaar. Bij de lengte van de schorsing en de proeftijd hield het Tuchtcollege rekening ermee dat de verpleegkundige al lang in onzekerheid zat vanwege de lange tijd tussen het onderzoek en de ingediende klacht.

Lees hier de hele uitspraak van het Regionaal Tuchtcollege.

5 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. En weer de zoveelste uitspraak waar het tuchtcollege buiten haar boekje gaat (en ook de leidinggevende, ook niet de eerste).
  Inde zijkolom staat:
  Tuchtrecht

  Verpleegkundigen die tekort schieten in hun zorgverlening kunnen voor een tuchtcollege worden gedaagd. Dit gebeurt in het kader van de Wet BIG. Het doel is de kwaliteit van de beroepsuitoefening en de patiëntveiligheid te bewaken.

  Dit soort uitspraken raken kant nog wal. Een ex-collega is getrouwd en 2 kinderen met een patient maar werkt nog steeds … ook aangeven?
  En ja ex-collega, ik ben uit de soap die verpleging heet gestapt …

 3. Hebben we hier nu de nieuwe inquisitie? Iedereen mag een relatie aangaan met deze ex-patiënte, behalve als je haar hebt verpleegd? Wat een onzin en discriminatie. Of zoals Hinde zegt: ‘gezever’. Ben het dan ook helemaal met haar eens. Waar bemoeien ze zich mee? Je moet als tuchtcollege ook geen problemen gaan maken of zoeken.Dus kappen met dit soort praktijken!!!

 4. Wat een gezever … Ik vind dit werkelijk te kort door de bocht. Als het wederzijds is, is er geen sprake van machtsmisbruik. En het is ook niet gedurende de opname gebeurt. Wat een gemuggezift. Hier kan ik echt niet tegen. Laat ze toch. We hebben al tekort aan psychiatrisch verpleegkundigen. Feitelijk deden ze niets verkeerd. Tenzij de patiënt er een klacht over in heeft gediend. Maar ze gaan trouwen. Ik wens die verpleegkundige veel geluk met zijn huwelijk en hoop dat hij gauw weer in het vak terecht kan. Dit bureaucratische geneuzel moet stoppen …Liefde kan je niet plannen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.