Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Verpleegkundige geschrapt uit BIG-register vanwege relatie met cliënte

Een psychiatrische verpleegkundige wordt uit het BIG-register geschrapt nadat hij een relatie had met een kwetsbare cliënte. Het Tuchtcollege legde op 2 oktober deze zware maatregel op omdat hij te weinig inzicht had in zijn grensoverschrijdende gedrag.
Hamer tuchtrechtcollege
De verpleegkundige kreeg de zwaarste tuchtmaatregel opgelegd (foto: Fotolia)

De verpleegkundige geeft toe dat hij een relatie heeft gehad met een cliënte die opgenomen was in de psychiatrische instelling waar hij werkte. Hoe die relatie precies is begonnen, is onduidelijk. De cliënte heeft verklaard dat de verpleegkundige haar tijdens haar opname opzocht in haar slaapkamer en avances maakte, en dat er tijdens de opname seksueel contact was. Volgens de verpleegkundige heeft de cliënte hem verleid en ontstond de fysieke relatie pas later. In ieder geval hebben de twee telefoonnummers uitgewisseld tijdens de opname, en daarna contact gehouden.

Seksueel contact thuis

Na het ontslag van de cliënte heeft de relatie nog zo’n drie maanden geduurd. De cliënte werd toen nog ambulant behandeld door de instelling waar de verpleegkundige werkte. De verpleegkundige heeft haar meerdere malen thuis opgezocht en seksueel contact met haar gehad.

Relatie niet gemeld

De patiënte zelf heeft de relatie aan het licht gebracht door deze te melden bij de psychiatrische instelling. De verpleegkundige verklaarde daarover dat hij hoopte dat ‘het geheim zou doodbloeden’. Hij koos er bewust voor zijn handelen niet te bespreken omdat hij bang was voor de consequenties.

Op staande voet ontslagen

Toen de werkgeefster van de verpleegkundige erachter kwam dat hij een relatie had gehad met een cliënte, heeft ze hem op staande voet ontslagen omdat zijn gedrag in strijd was met de interne gedragscode. Daarin staat onder andere: ‘Dat betekent dat het aangaan van een seksuele of liefdesrelatie met een cliënt tot ernstig ontoelaatbaar gedrag wordt gerekend, ook als de cliënt daartoe zelf uitnodigt.’ Vervolgens heeft de werkgeefster de verpleegkundige aangeklaagd bij het Tuchtcollege.

Ernstig grensoverschrijdend

Het Tuchtcollege is van mening dat de verpleegkundige ernstig grensoverschrijdend gedrag heeft vertoond. Hoewel het seksuele contact met wederzijdse instemming plaatsvond, ging het om een zeer kwetsbare patiënte die in een afhankelijkheidsrelatie verkeerde. De verpleegkundige heeft hiermee de Nationale Beroepscode van Verpleegkundigen en Verzorgenden geschonden. Daarin staat onder andere dat verpleegkundigen en verzorgenden ‘hulp vragen bij collega’s of leidinggevende indien de professionele grenzen dreigen te vervagen’. Zulk grensoverschrijdend gedrag is voldoende om een zorgverlener te schorsen uit het BIG-register.

Geschrapt uit BIG-register

De verpleegkundige wordt niet alleen geschorst, maar ook geschrapt uit het BIG-register, omdat hij volgens het Tuchtcollege weinig inzicht in zijn eigen handelen toont. ‘Hij geeft weliswaar aan dat hij beroepsmatig aan zichzelf is gaan twijfelen, maar heeft geen hulp gezocht om dit handelen in de toekomst te voorkomen, noch is hij op andere wijze aan zichzelf gaan werken’, is te lezen in het verslag van het Tuchtcollege. Het college maakt zich zorgen dat de verpleegkundige in de toekomst weer de fout in zou kunnen gaan, en legt op dat de verpleegkundige geschrapt wordt uit het BIG-register.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.