Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Verpleegkundige over leegloop zorg: ‘Daar kon je op wachten’

Veel verpleegkundigen op social media reageren op het bericht dat verpleegkundigen en andere medewerkers de zorg sneller ontslag nemen en het ziekteverzuim hoog is. De strekking: dit is schokkend, maar niet verrassend.

Afgelopen dinsdag berichtte Nursing dat verpleegkundigen, verzorgenden en andere werknemers in de zorg steeds vaker ontslag nemen om ergens anders te gaan werken. Dat kan bij een andere zorginstelling zijn waar meer wordt betaald, maar soms kiezen ze ook voor heel ander werk. Naast het verloop is ook het verzuim in de zorg in vijf jaar niet zo hoog geweest, bleek uit cijfers van onderzoeksbureau EY. Verpleegkundigen en verzorgenden op Nursing.nl en social media reageerden in groten getale op dit bericht.

Vakantie opgeven
Zo schrijft verpleegkundige Alessio op Facebook: ‘Als je personeel uitbuit dan ga krijg je deze taferelen. Wij doen dit werk graag, het is een roeping maar er zit een grens aan. Wanneer ze je bijvoorbeeld verplichten om je vakantie op te geven of laten overwerken zonder degelijke compensatie, dan snap ik het wel. We zijn mensen met een grote verantwoordelijkheid voor de maatschappij. Behandel ons dan ook goed en niet als een marionet.’

Wijkverpleegkundige om zeep geholpen
Verpleegkundige Corry laat een reactie achter op Nursing.nl: ‘Dat krijg je als je het werk totaal onaantrekkelijk maakt. Er waren vele zeer goede en ervaren verpleegkundigen in de wijk, niveau 4, die ineens plaats moesten maken voor niveau 5 en letterlijk afgedankt zijn. Het prachtige werk als verpleegkundige in de wijk is totaal om zeep geholpen. (…) Te hoge werkdruk, stress en het niet meer mogen zorgen voor de patiënt zoals dat wenselijk is, zijn voor mij de redenen geweest om de wijk te verlaten.’

Ook op Twitter kwamen veel reacties op het bericht:

Reactie V&VN

Volgens onderzoeksbureau EY, die in gesprek gingen met V&VN, is het vooral noodzakelijk om in het zorgpersoneel te investeren, zodat de zorg en de financiën ook in de toekomst op orde zijn. ‘Er zijn volop kansen voor werkgevers om door middel van opleidingen, het bieden van doorgroeimogelijkheden en het investeren in technologische toepassingen, mensen te behouden. De overheid is volgens EY ook aan zet als het gaat om het terugdringen van de administratieve lastendruk en het beschikbaar stellen van extra geld en middelen aan andere subsectoren, zoals dat nu al wordt gedaan voor de ouderenzorg.’

Ook beroepsvereniging V&VN laat in een reactie weten niet verrast te zijn, maar wel geschokt door de uitkomsten van de barometer. V&VN zegt al heel lang te proberen de hoge werkdruk en het tekort aan personeel hoog op de agenda’s van de werkgevers en de overheid te houden. ‘Dit doen we door regelmatig de stem van de leden te laten horen. Ook werken we ondertussen met verschillende zorgpartijen aan het verminderen van de administratielast. Dit najaar herhalen we bovendien het grote arbeidsmarktonderzoek om na te gaan of er één jaar later al verbeteringen merkbaar zijn op de werkvloer.’

9 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Ja, dat was sowieso te verwachten! En dat wordt alleen maar erger als V&VN doorgaat met het nieuwe beroepsprofiel voor BIG II, en dan zeggen ze dat ze geschrokken zijn???? Luister nou gewoon eens, dan kun je dit soort alarmerende zaken vóór zijn, grrrr!?

 3. Eigenlijk heb ik niets aan bovenstaande reacties toe te voegen……hoe lang wachten wij nog met acties? Hoe lang laten wij nog met ons sollen?
  VenVN jullie laten ons in de kou staan! Maar dans vooral naar de pijpen van de minister, dan komt het vast goed met onze zorg.

 4. Ik heb de afgelopen jaren niet begrepen waarom organisaties kozen voor een sanering van het personeelsbestand. Elke beleidsmaker en bestuurder had kunnen weten hoe de prognoses op de lange termijn er uit zagen. Toch liepen veel organisaties in dezelfde richting. Iedereen weet dat de organisatie tijdens de hoogconjunctuur (goede tijden) wordt afgerekend op het beleid dat is gevoerd in tijden van laag-conjunctuur (slechte tijden). Daar moeten veel organisaties nu de vruchten van plukken. Maar het is ook nu echt niet overal kommer en kwel. Er zijn nog steeds veel organisaties waar het personeelsbestand prima op orde is, waar het geweldig werken is. Daar moet je wel zelf naar op zoek. Pak die kans nu het kan! Blijf niet zitten bij die werkgever die jou inzet niet verdient!

 5. in de bijna 30 jaar dat ik in de zorg werk is er eigenlijk qua aandachtspunten niet veel veranderd. Dat de administratieve last en de werkdruk hoog zijn is toch al veel langer bekend. Wat dat betreft hebben onze bestuurders van organisaties en overheid boter op hun hoofd. Zij weten ook wel dat ons hart voor de zorg bij de patiënt/client ligt en dat we niet snel deze mensen tekort willen doen. Daar wordt min of meer ook op gerekend en gebruik van gemaakt. Maar misschien laten we dat ook met zijn allen gebeuren. Daar waar het onderwijs al veel langer protesteert, hoor ik erg weinig van de zorg als het gaat om acties zoals staken, demonstreren e.d.
  Er ligt zeker bij de bestuurders een taak om zaken te verbeteren, maar ook wij zelf zullen ons er hard voor moeten maken. Wij willen toch juist af van dat eenrichting verkeer

 6. De Venvn is geschokt?
  Op hun site staan onder elk artikel over de nieuwe beroepsprofielen heel veel reacties van verpleegkundigen die hun onvrede hierover en over de voorgestelde overgangsregeling duidelijk maken.
  Ik vraag me af of zij deze reacties ook echt lezen of als niet ter zake doende opzij schuiven.
  Tot nu toe is er heel weinig steun van de Venvn voor de inservice opgeleide verpleegkundigen en de gespecialiseerde verpleegkundigen met een mbo of inservice achtergrond.
  Wanneer de profielen zoals nu voorgesteld gaan worden ingevoerd zal er naast een uitholling van de functie van de huidige verpleegkundige een totaal onwerkbare situatie ontstaan en daardoor een leegloop uit het vak!
  Tijd om in actie te komen dus!

 7. Helaas mag onderzoeksbureau EY beter onderzoek gaan doen … investeren in opleiding, doorgroeimogelijkheden en technologie is al sinds begin deze eeuw in gang gezet, mede op advies van de landelijke denktank. (NP/PA is hier onder andere ene gevolg van). Helpt geen ene mallemoer …
  En ook jammer van de V&VN, de stem van de zorgverleners is al vele jaren in diepe mineur, goed geluisterd en u was totaal niet geschokt. En administratielast, helemaal stoppen en de initiator zijn huiswerk opnieuw laten doen … kunnen wij ons werk weer doen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.