Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Verpleegkundige weet te weinig over ouderenzorg’

Ruim een derde van de gediplomeerde verpleegkundigen heeft onvoldoende kennis om kwetsbare ouderen de juiste zorg te kunnen bieden. Een grote groep is qua kennisniveau over de zorg voor ouderen vergelijkbaar met een student verpleegkunde.
Verpleegkundig onderzoek
Van verpleegkundige tot verpleegkundig-onderzoeker: Christel Derks (foto: ETZ Fotografie & Film/Maria van der Heyden).

Dat is de belangrijkste conclusie van een grootschalige studie onder coördinatie van verpleegkundige Christel Derks, verbonden aan het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg. De resultaten werden afgelopen maand gepresenteerd in TvZ, verpleegkunde in praktijk en wetenschap.

Begin 2018 interviewde Nursing Christel Derks al eens over het doen van onderzoek. ‘Verpleegkundig onderzoek doen: zo krijg je dat voor elkaar’

Resultaten

Uit de resultaten bleek onder meer dat meer een derde (36 procent) van de gediplomeerde verpleegkundigen qua ouderenzorg het kennisniveau heeft vergelijkbaar met een student verpleegkunde. Meer dan de helft (55 procent) van de verpleegkundigen vindt het moeilijk om voor oudere patiënten te zorgen en 78 procent geeft aan het liefst voor de patiëntencategorie 19-69 jaar te zorgen. De verpleegkundigen scoren van onvoldoende tot gemiddeld op kennis over fysieke, mentale en sociale aspecten van veroudering. Opvallend zijn ook de grote verschillen in kennisniveau per team. Dat heeft zeker gevolgen voor de kwaliteit van zorg die patiënten ontvangen, zo stellen de onderzoekers. Zij pleiten ervoor dat verpleegkundigen regelmatig hun kennis delen met collega’s. Oudere, meer ervaren verpleegkundigen scoren beter als hun jongere collega’s en moeten dus als experts op de afdeling fungeren.

Vervolg

Het kennisniveau van de collega’s werd gemeten met de oudere patiënten quiz (KOP-Q). Deze bestaat uit 30 juist/onjuist stellingen en meet de algemene kennis over de zorg voor ouderen in het ziekenhuis. Uiteindelijk deden 1922 verpleegkundigen de quiz. Doel van het onderzoek is om inzicht te krijgen in het kennisniveau van verpleegkundigen over ouderen in Nederlandse ziekenhuizen. Verder is onderzocht of kennisniveau gerelateerd is aan leeftijd, opleidingsniveau en werkervaring van verpleegkundigen en het specialisme waar zij werken. Voor het eind van dit jaar start een uitgebreidere studie in meer ziekenhuizen. Die moet duidelijk maken hoe verpleegkundigen hun kennisniveau, attitude en klinisch handelen in relatie tot de oudere patiënt kunnen verbeteren. De resultaten worden in juni 2019 verwacht.

Lees hier het volledige gepubliceerde artikel in TvZ, verpleegkunde in praktijk en wetenschap, nr. 5, 2018

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.