Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundigen kunnen niet tot 75e doorwerken

Werken tot je 75e is bijna niet mogelijk als verpleegkundige. De gezondheidszorg scoort op het gebied van werkvermogen als een na slechtste in onderzoek van Stichting Blik op Werk. Met name mensen die op hbo-niveau werken, zijn eerder opgebrand.
75

 

Stichting Blik op Werk

Dat blijkt uit gegevens van de Stichting Blik op Werk. Via deze stichting werken verschillende organisaties op de markt voor arbo-, interventie- en re-integratiedienstverlening en inburgeringscursussen met elkaar samen: de Landelijke Cliëntenraad (LCR), UWV, Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), de brancheorganisatie voor werk, loopbaan en vitaliteit (Boaborea) en de MBO-raad. Daarnaast vertegenwoordigen VNO-NCW en FNV de werkgevers en werknemers.

 

Werkvermogen

Stichting Blik op Werk beheert de Work Ability Index (WAI): een wetenschappelijk geverifieerde vragenlijst om het werkvermogen van medewerkers te meten en de kans op uitval te voorspellen. Hiermee is het werkvermogen vastgesteld van circa 100.000 werknemers in vrijwel alle sectoren. Uit deze gegevens bleek dat de meeste Nederlanders wel tot hun 75e door kunnen werken, maar er zijn uitzonderingen.

‘Na onderwijs is gezondheidszorg de slechtst scorende sector in onze database op het gebied van werkvermogen’, aldus Jan Laurier, voorzitter van Stichting Blik op Werk. ‘Werknemers in de zorg schatten de kans structureel lager in dat zij fysiek en psychisch gezien nog 2 à 3 jaar kunnen doorwerken in dezelfde functie.’ Zelfs werknemers in de bouw zijn hierover positiever, volgens Laurier.

Hbo-diploma
Daarnaast viel binnen de gezondheidszorg op dat vooral mensen met een hbo-diploma het vermogen om te kunnen blijven werken lager inschatten. ‘Het werkvermogen van de hbo’ers bleek structureel lager dan dat van mensen met een wetenschappelijke opleiding. En in de leeftijd 35-55 scoren collega’s met een lagere opleiding ook beter’, aldus Laurier.

Verpleegkundigen
Laurier vermoedt dat de hbo’ers in de zorg een beroep hebben waarin ze zich weinig doorontwikkelen. ‘Uit onderzoek blijkt namelijk dat het werkvermogen hoger blijft wanneer mensen hun leven lang leren.’ Om welke beroepen het precies gaat weet hij niet, ‘maar verpleegkundigen vallen in elk geval onder deze groep’.

Uitval
Laurier vindt de gegevens zorgelijk. ‘Het betekent dat in de gezondheidszorg het risico hoog is dat mensen uitvallen. Dan steven je af op een tekort aan personeel.’

 

Auteur: Redactie TvZ

Bron: Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.