
De bonusregeling wordt deze zomermaanden verder uitgewerkt, maar in een Kamerbrief benoemde minister De Jonge al wel dat de bonus bedoeld is voor zorgverleners die zich ‘extra hebben ingezet voor patiënten en cliënten die directe of indirecte effecten van corona hebben ondervonden’. Het is volgens de minister aan de werkgever om daarover zorgvuldige afwegingen te maken.
‘Iedereen bracht offers’
Meerdere verpleegkundigen benadrukken op de sociale kanalen van Nursing dat dit niet mag betekenen dat alleen zij die zorg hebben verleend aan mensen met covid-19 de bonus toegewezen krijgen. ‘Dat wij in de wijk extra hebben moeten werken, onbeschermd, zodat collega’s op de cohortafdeling konden werken, zou dat meetellen? Iedereen in de zorg heeft dit op een bepaalde manier verdiend’, schrijft een lezer op Facebook.
Wat valt er eigenlijk onder extra inzet, vraagt ook een ander zich af. ‘Hoe zit het met afdelingen waar helaas een opnamestop was en personeel vrij moest nemen,terwijl er geen vervangend werk aangeboden werd? Ook zij hebben offers moeten brengen, zoals vakantiedagen opnemen. Ook dat mag beloond worden.’ Sommige verpleegkundigen zijn bang dat als de werkgever gaat beslissen dit leidt tot (meer) verdeeldheid op de werkvloer.
Effect op toeslagen
De eerste reacties gingen ook over de effecten op de hoogte van toeslagen. de minister bedoelde volgens sommige media dat wie de bonus ontvangt gekort zou worden op bijvoorbeeld huur- of zorgtoeslag, later benadrukte hij echter dat deze bonus losstaat van toeslagen. De 1000 euro is dus echt belastingvrij want telt niet mee voor het inkomen dat bepaalt hoeveel toeslag je krijgt, aldus de minister.
‘Tevreden zijn’
Als reactie op de mensen die vooral schrijven over de haken en ogen roepen meerdere verpleegkundigen hun collega’s op wat positiever te zijn over de bonus. Zoals deze lezer verwoordt: ‘Sorry hoor maar dit is toch wat we graag willen? We willen beloond worden voor al het extra harde werken tijdens de coronacrisis. En daarbij de erkenning krijgen dat we ertoe doen! Ik ben er in ieder geval erg blij mee.’
En een ander: ‘Volgens mij heeft niemand van ons om deze bonus gevraagd en is het een extraatje waar we gewoon heel erg blij mee moeten zijn.’
Structurele waardering
Tegelijk maakt een ook tevreden lezer een punt dat door heel veel verpleegkundigen gedeeld lijkt te worden: ‘De bonus is bedoeld als blijk van waardering voor de werkzaamheden in de coronatijd. Hopelijk staat deze bonus wel los van de structurele waardering waar iedere zorgverlener zoveel recht op heeft.’
Triest dat deze beroepsgroep verdeeld is en ook nog eens zwak. Ja, dan kunnen politici en bestuurders van zorginstellingen volop lachen. Deze beroepsgroep is nu eenmaal niet in staat voor het beroep op te komen en kunnen derhalve dan ook niet hun beroep op professionele wijze uitvoeren en dit al decennia. Je kunt je beroep niet naar behoren uitvoeren bij een te hoge werkdruk mede ten gevolge van hoog ziekteverzuim en grote uitstroom. Je kunt je beroep niet uitoefenen onder een verstikkende bureaucratie. Hier komt bij dat mede daardoor deze beroepsgroep al decennia de clienten/patienten/bewoners in de steek laten en dat kennelijk nog niets eens door hebben.
De bonus is mooi. Zeker als genoegdoening voor het feit dat we wekenlang zonder beschermingsmateriaal hebben moeten werken. Ik kan m goed gebruiken.
Over het artikel dat we allemaal maar 4 uurtjes meer moeten gaan werken… maak het dan eerst eens voor elkaar dat je door de huidige werkdruk je huidige contract volhoud en dan kunnen we verder praten. Van mij mogen er wel 8 uur vanaf. Als ik hier thuis kijk of naar andere collega’s en vriendinnen dan zijn ze allemaal stuk voor stuk kapot. Je pensioen halen zou mooi zijn, maar wie weet de betaalde pensioenpremie niet uit hoeven keren omdat je het niet haalt, is ook een streven.
Groetjes