Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Verplegen ‘abroad’: hoe en wat?

Wat moet je regelen als je daadwerkelijk naar het buitenland wilt vertrekken? Een kort overzicht van de belangrijkste zaken (voor Nederlandse verpleegkundigen).
Verplegen 'abroad': hoe en wat?

Binnen de EU

Je hebt nodig:
– een diploma-erkenning, Engelstalig. Kosten liggen rond de 75 euro.
Voor inlichtingen: www.nuffic.nl of tel.070-4260275
– een bewijs dat je in een beschermde beroepsgroep werkzaam bent. Deze verklaring is kosteloos en op te vragen bij het Infocentrum Richtlijn Algemeen Stelsel (IRAS), tel.070-4260275.
Meer informatie over deze beroepserkenning kun je vinden op www.beroepserkenning.nl
en over projecten kun je lezen op:
Specifieke informatie over werken als verpleegkundige in Engeland vind je op de site van Migrationexpert.


Ontwikkelingshulp
Er zijn organisaties te over die mensen zoeken voor diverse ontwikkelingsprojecten. Als verpleegkundige kom je vaak terecht op lokale projecten, waar je zorg draagt voor de basisgezondheidszorg. Ook zetten veel organisaties je in als praktijkopleider of leerkracht.
De eisen zijn per organisatie verschillend, maar over het algemeen geldt dat je:
– de HBO-V moet hebben afgerond
– minstens twee tot drie jaar werkervaring moet hebben
– een tropencursus moet hebben gevolgd of werkervaring in de tropen hebt (let op: de tropencursus is niet bij álle organisaties verplicht!)
– bereid moet zijn om een langere periode (vaak twee jaar) van huis te zijn
Nuttige sites:
www.hsleiden.nl, site van Hogeschool Leiden (tropencursus)
www.havenziekenhuis.nl, site van Havenziekenhuis Rotterdam (tropencursus)
www.artsenzondergrenzen.nl, site over werken voor deze organisatie
www.vso.nl, site over werken voor deze organisatie (tropencursus NIET verplicht)
www.pso.nl, site over werken in ontwikkelingslanden
www.memisa.nl, site over werken bij deze organisatie


Buiten de EU
Voor landen buiten de EU heb je vaak een tijdelijke verblijfs- en werkvergunning nodig. Er zijn verschillende organisaties binnen Nederland die je daarbij helpen.
Onderzoek van tevoren ook goed welke voorwaarden er in jouw land van bestemming verder nog gelden. Zo moet je in de Verenigde Staten het NCLEX-examen afleggen om als verpleegkundige aan de slag te gaan. Dit houdt in dat je binnen de VS minstens dertig uur theorie- en zeventig uur praktijkervaring hebt op een bepaalde afdeling.
Australië, ook een populaire bestemming, is wat soepeler dan Amerika. Vaak is een vertaling in het Engels van je Big-registratie en een Engelstalige versie van je HBO-V-diploma al voldoende om aangenomen te worden. Eenmaal daar is er de kans dat je de IELTS-test moet afleggen: dit is een taaltest. Per district verschillen de regels hiervoor. Ook moet je je laten registreren, maar dat is slechts een formaliteit. Ook hiervoor geldt: dit verschilt uiteraard per geval en per district; informeer je dus bij lokale autoriteiten of jouw gastziekenhuis.
Meer bestemmingen en informatie? Surf naar:
www.usanursingprogramme.nl, site voor verpleegkundigen in de VS
www.werk-in-het-buitenland.startkabel.nl, site met links naar organisaties en bestemmingen
www.healthstaffrecruitment.com.au, site voor verpleegkundigen in Australië
www.verpleegkunde.pagina.nl, site met rubriekje voor werken in het buitenland
www.mercyships.nl , over werken op internationale zorgboten

3 REACTIES

 1. Ik werk in Australie en woon hier sinds 28 jaar. Jammer genoeg is de informatie die gegeven is niet helemaal juist. Als een buitenlandse verpleegster in Australie wilt werken moet de IELTS gedaan worden. Het is ook verplicht om een examen af te leggen voordat je in Australie bij de AHPRA geregisterd kunt worden en kan werken in Australie. Geen ene diploma, bachelor degree enz enz wordt hier geaccepteerd. Ik weet niet of je al in Nederland je kunt voor bereiden voor het vertrek naar Australie.

 2. Lees alle reacties
 3. Hallo!
  Bedankt dat er een stukje over verpleegkundige in het buitenland is gepubliceerd. Het is al een paar jaar mijn droom om als verpleegkundige in het buitenland te werken. Nu ik gediplomeerd ben kan ik mezelf er meer in verdiepen. Super dat jullie ook weblinks bij hebben gevoegd.
  Groeten, Julienne

 4. beste,
  ik ben yana vanvoorden en samen met mijn vriend michiel taens wil ik graag een half jaar in australie gaan werken als verpleegkundige. Wij hebben beiden onze A1 gehaald en een specialisatiejaar intensievezorgen/spoedgevallenzorgen.
  Momenteel werken we toe naar de ielts-test in maart. Maar blijkbaar is het dan ook mogelijk om zonder ielts-test te werken in australie. heeft u daar nog meer informatie over?
  met vriendelijke groet,
  yana vanvoorden

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.