Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Weer verpleegkundige voorwaardelijk geschorst vanwege relatie met ex-patiënte

Een psychiatrisch verpleegkundige is 6 maanden voorwaardelijk geschorst uit het BIG-register omdat hij een relatie is aangegaan met een ex-patiënte. Dat heeft het Regionaal Tuchtcollege in Zwolle bepaald.
Foto Pixabay

De verpleegkundige werkte in een instelling waar de ex-patiënte tussen oktober 2016 en mei 2018 3 behandeltrajecten volgde. Hij leerde haar kennen toen zij werd opgenomen op de crisis-detox afdeling waar hij werkte, maar de relatie begon na een volgende opname op een andere afdeling.

De verpleegkundige was op dat moment haar behandelaar niet meer, maar bezocht zijn ex-patiënte wel meerdere malen thuis, op verzoek van andere zorgverleners en haarzelf. Na de opname bleven de verpleegkundige en de ex-patiënte mailen. Zij kwam een paar keer bij de verpleegkundige thuis en bracht de nacht door.

Verpleegkundige ontslagen

Na een melding van de moeder van de ex-patiënte deed de instelling een calamiteitenonderzoek en werd de verpleegkundige ontslagen. De relatie duurt nog steeds voort: sinds december 2018 wonen ze officieel samen.

‘Grensoverschrijdend gedrag’

Het Regionaal Tuchtcollege vindt het gedrag van de verpleegkundige grensoverschrijdend. Ook omdat hij zijn leidinggevenden niet heeft geïnformeerd en geen afkoelingsperiode in acht heeft genomen.

Oordeel Tuchtcollege

De verpleegkundige heeft wel toegegeven dat hij sommige beroepsnormen heeft overschreden, maar het tuchtcollege is er niet van overtuigd dat hij zich voldoende bewust is van wat hij verkeerd heeft gedaan.

Herhaling van grensoverschrijdend gedrag moet worden voorkomen, daarom is een voorwaardelijke schorsing uit het BIG-register een passende maatregel, aldus het tuchtcollege.

Voorwaarden

De verpleegkundige wordt dus niet meteen geschrapt uit het BIG-register, dat gebeurt pas als hij zich niet aan de voorwaarden houdt die het Regionaal Tuchtcollege heeft opgelegd.

Als de verpleegkundige zich binnen een jaar schuldig maakt aan handelen dat in strijd is met het belang van goede zorg, wordt hij voor 6 maanden geschorst.

Bovendien moet de verpleegkundige zich binnen een jaar onder behandeling laten stellen van een gz-psycholoog of psychotherapeut. Doet hij dat niet, wordt hij alsnog voor 6 maanden geschrapt uit het BIG-register.

Lees hier de hele uitspraak van het Regionaal Tuchtcollege

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.