De verpleegkundige werkte in een instelling waar de ex-patiënte tussen oktober 2016 en mei 2018 3 behandeltrajecten volgde. Hij leerde haar kennen toen zij werd opgenomen op de crisis-detox afdeling waar hij werkte, maar de relatie begon na een volgende opname op een andere afdeling.
De verpleegkundige was op dat moment haar behandelaar niet meer, maar bezocht zijn ex-patiënte wel meerdere malen thuis, op verzoek van andere zorgverleners en haarzelf. Na de opname bleven de verpleegkundige en de ex-patiënte mailen. Zij kwam een paar keer bij de verpleegkundige thuis en bracht de nacht door.
Verpleegkundige ontslagen
Na een melding van de moeder van de ex-patiënte deed de instelling een calamiteitenonderzoek en werd de verpleegkundige ontslagen. De relatie duurt nog steeds voort: sinds december 2018 wonen ze officieel samen.
‘Grensoverschrijdend gedrag’
Het Regionaal Tuchtcollege vindt het gedrag van de verpleegkundige grensoverschrijdend. Ook omdat hij zijn leidinggevenden niet heeft geïnformeerd en geen afkoelingsperiode in acht heeft genomen.
Oordeel Tuchtcollege
De verpleegkundige heeft wel toegegeven dat hij sommige beroepsnormen heeft overschreden, maar het tuchtcollege is er niet van overtuigd dat hij zich voldoende bewust is van wat hij verkeerd heeft gedaan.
Herhaling van grensoverschrijdend gedrag moet worden voorkomen, daarom is een voorwaardelijke schorsing uit het BIG-register een passende maatregel, aldus het tuchtcollege.
Voorwaarden
De verpleegkundige wordt dus niet meteen geschrapt uit het BIG-register, dat gebeurt pas als hij zich niet aan de voorwaarden houdt die het Regionaal Tuchtcollege heeft opgelegd.
Als de verpleegkundige zich binnen een jaar schuldig maakt aan handelen dat in strijd is met het belang van goede zorg, wordt hij voor 6 maanden geschorst.
Bovendien moet de verpleegkundige zich binnen een jaar onder behandeling laten stellen van een gz-psycholoog of psychotherapeut. Doet hij dat niet, wordt hij alsnog voor 6 maanden geschrapt uit het BIG-register.