Tientallen ziekenhuizen sluiten in maart hun deuren voor mensen die niet-spoedeisende zorg moeten hebben, melden de bonden. De acties zijn een gevolg van vastgelopen cao-onderhandelingen voor de algemene ziekenhuizen.
Vakbonden FNV, CNV en NU’91 en werkgeversorganisatie Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) worden het niet eens over loon en andere arbeidsvoorwaarden.
Volgens vakbond FNV zouden al meer dan vijftig ziekenhuizen meedoen met het draaien van de zondagsdienst, waar eerder mee werd gedreigd. De bonden noemen de stakingsbereidheid ‘historisch hoog’ en verwachten dat die nog toeneemt.
Eisen van de bonden
In het ultimatum dat de vakbonden vorige week aan de NVZ stuurden eisen ze onder meer een loonsverhoging van 10% voor één jaar en 100 euro bruto per maand. Ook willen de bonden dat werknemers die met het openbaar vervoer reizen de volledige reiskosten vergoed krijgen. Datzelfde geldt voor parkeerkosten. Het ultimatum loopt vandaag om 12.00 uur af.
‘Het zit er niet in’
De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) heeft echter al laten weten niet in te gaan op verdere looneisen van de bonden. ‘Daarnaast hebben de voorgenomen acties gevolgen voor de dagelijkse patiëntenzorg en leiden ze tot fundamenteel negatieve financiële gevolgen,’ aldus NVZ-voorzitter Ad Melkert.
KPMG berekende onlangs dat alle ziekenhuizen in de rode cijfers komen als alle eisen van de bonden worden ingewilligd. Melkert: ‘De ziekenhuizen hebben te maken met een stapeling van kosten, inflatie, energie, hogere inkoopkosten investeringen en loonkosten. Minister Kuipers en de zorgverzekeraars moeten met middelen aansluiten, anders zorgen zij ervoor dat het Integraal Zorgakkoord (IZa) onuitvoerbaar wordt.’
Overleg hervatten
De NVZ doet wel ‘de uitdrukkelijke oproep’ om het cao-overleg te hervatten om tot een resultaat te komen.
Datum actie
De exacte datum van de landelijke zondagsdienst in de ziekenhuizen wordt pas over ruim twee weken bekend. Het gaat vooralsnog om één werkdag waarop ziekenhuismedewerkers actievoeren.
,,De acties hebben gevolgen voor de dagelijkse patiëntenzorg en leiden tot fundamenteel negatieve financiële gevolgen”, zegt voorzitter Melkert in het AD, kennelijk begrijpt hij niet dat juist nog meer tekorten en ziektes van personeel tot chronische situaties leiden die dezelfde gevolgen hebben als actiedagen, daar valt 1 actiedag volledig bij in het niet. Als er straks geen personeel meer is zal planbare zorg namelijk voortdurend gecanceld moeten worden. Daarnaast is het wel heel apart dat er nu te lezen valt (in dit artikel) dat de NVZ het cao-overleg wil hervatten, terwijl ze juist niet meer de bereidheid hadden om te praten.