Een verpleegkundige in de thuiszorg wordt een jaar geschorst vanwege een relatie die hij had met een cliënte. Dat oordeelt het Regionaal Tuchtcollege.
De verpleegkundige werd aangeklaagd door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) vanwege zijn omgang met twee cliënten die hij verpleegde in de thuiszorg. Het Regionaal Tuchtcollege oordeelde dat het contact met één van deze cliënten grensoverschrijdend was, maar het contact met de andere cliënte niet.
Affectieve relatie
Met de ene cliënte had de verpleegkundige eerst een vriendschappelijke en later een affectieve relatie. Hij heeft deze relatie gemeld bij zijn leidinggevende. Ondanks zijn melding werd hij soms ingepland bij deze cliënte als invaller. Wanneer dat gebeurde, probeerde de verpleegkundige zijn dienst te ruilen met een collega. Vier keer is dat niet gelukt en heeft hij toch zorg verleend aan deze cliënte.
Niet haar vaste verpleegkundige.
Volgens de Inspectie heeft de verpleegkundige zich grensoverschrijdend gedragen door een affectieve relatie te onderhouden met de cliënte. De verpleegkundige ging ervan uit dat hij geen behandelrelatie had met de cliënte omdat hij niet haar vaste verpleegkundige was. De Inspectie vindt verder dat de verpleegkundige niet transparant genoeg is geweest naar zijn leidinggevende, omdat hij haar niet informeerde dat hij toch vier keer zorg aan de cliënte heeft verleend. Ook heeft de verpleegkundige zijn relatie met de cliënte niet gemeld toen er een nieuwe teamleider kwam.
Schorsing
Het Regionaal Tuchtcollege oordeelt dat de verpleegkundige inderdaad grenzen heeft overschreden door een relatie te hebben met een cliënte. Wel neemt het College mee dat de verpleegkundige zijn relatie heeft gemeld bij de werkgever en dat hij steeds probeerde zijn diensten te ruilen als hij bij de cliënte ingepland stond. Daarom legt het College de verpleegkundige geen doorhaling op, maar een schorsing van een jaar.
Zoenen op de wang
De andere cliënte waar deze tuchtzaak over gaat, heeft bij de zorginstelling een melding gedaan van maandenlang seksueel grensoverschrijdend gedrag jegens haar. De Inspectie heeft de melding onderzocht. De verpleegkundige zegt de cliënte alleen een kus op de wang te hebben gegeven op haar verjaardag en met oud en nieuw. Ook dronk hij koffie met de cliënte na de toilettransfer in de vroeg ochtend. Volgens het Regionaal Tuchtcollege is er in dit geval geen sprake geweest van grensoverschrijdend gedrag. Het College oordeelt dat dit deel van de klacht ongegrond is.
Lees ook het volledige oordeel van het Regionaal Tuchtcollege.
Lees Interacties
Werk
Tuchtrecht
Footer
Nursing Vlaanderen
Ga naar Nursing.be
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account