Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Wet BIG II: eisen aan deskundigheid verpleegkundigen

Verpleegkundigen die zich voortaan willen herregistreren voor de Wet BIG, moeten voldoen aan nieuwe regels op het gebied van deskundigheidsbevordering. Dat blijkt uit het wetsvoorstel BIG II, dat eind vorig jaar is gepresenteerd.
4 verpleegkundigen aan tafel.

‘Bereikt is dat de herregistratie-eisen worden uitgebreid met deskundigheidsbevordering’, zo schrijft beroepsvereniging V&VN op haar site. De vereniging heeft zich hier hard voor gemaakt; zij vindt het belangrijk dat naast werkervaringseisen (urennorm) ook eisen worden gesteld aan deskundigheid van verpleegkundigen. Wel pleit de vereniging voor zo laag mogelijke kosten en een onafhankelijk persoonlijk portfolio voor verpleegkundigen.

Toetsing

Het wetsvoorstel Wet BIG II noemt een minimum van honderd uur aan deskundigheidsbevordering in de vijf jaar die voorafgaan aan herregistratie. Activiteiten voor deskundigheidsbevordering zijn het volgen van geaccrediteerde cursussen, het bezoeken van congressen en symposia maar ook intercollegiale toetsing en moderne leervormen (zoals e-learning). In het wetsvoorstel staat dat veldpartijen nog nadere invulling zullen geven aan het hoe en hoeveel.

Scholingsbudgetten

Rolf de Wilde van vakbond NU’91 verwacht hierin een grote uitdaging voor de werkgevers. ‘Nu al zien we een druk op de scholingsbudgetten in verband met verplichte bij- en nascholing vanuit de werkgevers, zoals rekentoetsen of toetsing voor voorbehouden handelingen. Komt een eventuele scholingsverplichting voor de Wet BIG hier dan nog bovenop?’, vraagt hij zich in Nursing januari af.

Inservice

Het nieuwe wetsvoorstel beschrijft ook dat verpleegkundigen met een oud mbo- of inservice-diploma met aantoonbare aanvullende scholing de mogelijkheid moeten krijgen om als regieverpleegkundige te worden ingeschreven. Lees er hier meer over.

Hoe zat het tot nu toe ook alweer als je niet aan de werkervaringseis voldoet? Lees het hier.

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
    • Lees alle reacties
    • Beste Astrid,
      Dit wetsvoorstel staat nog tot 18 februari open voor reacties (zie site V&VN) en zal daarna naar de Kamer gaan. Zodra de wet ‘erdoor is’, zal er meer duidelijk zijn. Vermoedelijk komen er voor mensen in jouw situatie overgangsregelingen; je kunt immers niet in 1 jaar tijd voldoen aan de eisen waar vanaf dan 5 jaar voor staat. We houden je op de hoogte! Groet, redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.