Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Zo houd je je werk vol in de coronacrisis

Er wordt momenteel veel van verpleegkundigen en andere zorgverleners gevraagd. Hoe zorg je dat je het volhoudt? Het ministerie van Defensie geeft tips.
4 verpleegkundigen
Nursing Vlaanderen is speciaal gericht op Vlaamse verpleegkundigen. (Foto: Arno Massee)

Het ministerie vergelijkt de coronacrisis (net als blogger Hugo) met een marathon. Het is essentieel om langdurig inzetbaar te blijven. We lichten een paar punten uit de tips van Defensie.

Informeer jezelf. Er is veel onzeker en onvoorspelbaar, maar vraag om informatie en updates om jezelf zo goed mogelijk voor te bereiden op wat er gaat komen.

Spreek met een buddy af dat je elkaar in de gaten houdt. Bespreek hoe stress zich bij jullie uit. Wijs elkaar op zaken als regelmatig pauzeren en eten en signaleer tekenen van stress of ziektesymptomen bij elkaar.

Zorg voor je eerste levensbehoeften. Zorg voor voldoende slaap, zoveel mogelijk op vaste tijden. Eet gezond, drink voldoende, sla toiletbezoekjes niet over. Houd zoveel mogelijk structuur en ritme.

Val terug op basisprincipes die je hebt geleerd als verpleegkundige. Als je werk moet doen waar je niet (volledig) voor bent opgeleid, weet dan dat je handelt naar het beste van je kunnen.

Vertrouw op de kracht van je team. Ook als je nog niet lang samenwerkt omdat je ineens deel uitmaakt van een COVID-team. In crisisomstandigheden kunnen teams heel snel een groepsgevoel ontwikkelen.

Geef je emoties de ruimte wanneer dan kan. Blaas stoom af op momenten waarop dat kan. Gevoelens van angst, verdriet, machteloosheid of boosheid zijn heel normaal in deze periode. Misschien voel je je ook machteloos of schuldig omdat je niet iedereen kan helpen, of haast onmogelijke keuzes moet maken. Je kan het gevoel hebben tekort te schieten. Onthoud en herhaal helpende gedachten zoals ‘Ik doe wat ik kan met de beste intenties’, ‘We helpen zoveel mogelijk mensen naar eer en geweten’ en ‘Emoties zoals angst, verdriet, machteloosheid of boosheid zijn een normale reactie op deze abnormale situatie.’

Pauzeer. En zoek ontspanning tijdens je pauzes. Voel je daar niet schuldig over, je hebt deze pauzes nodig om te herstellen en daarna weer goede zorg te leveren. Doe bijvoorbeeld een ademhalingsoefening: 3 seconden in door je neus, 5 seconden uit door je mond. Herhaal een paar minuten en probeer je spieren bij elke uitademing te laten ontspannen. Ook kun je rek- en strekoefeningen doen tijdens je pauze.

Nog meer tips over sociaal contact, humor, nieuws volgen (of juist niet) vind je op de website van het ministerie.

Wat te doen bij onderbelasting?

Sommige collega’s zullen juist minder werk hebben nu, bijvoorbeeld omdat planbare zorg niet doorgaat. Je kunt je machteloos of schuldig voelen als je je collega’s die het wel druk hebben wilt ondersteunen maar dat niet kan. Probeer jezelf en je collega’s bezig te houden, daag elkaar uit. Houd structuur in je dag, verdiep je in interessante onderwerpen en breng elkaar op de hoogte.

1 REACTIE

  1. Het verbaast mij altijd weer dat er goed bedoelde adviezen worden gegeven waar je als verpleegkundige juist niets aan hebt. Zorg voor regelmaat is een veel gehoord advies. Helaas erg moeilijk als je onregelmatig werkt. Ze zouden beter adviezen kunnen geven hoe ga je om met onregelmatig werk en blijf je gezond.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.