Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Moet een helpende+ de medicatie die zij uit de baxterrol heeft gegeven ook aftekenen of moet de VIG-er dat doen?

Het zou ervan kunnen afhangen in welke organisatie je werkt. De baxterrol wordt door de apotheek klaargemaakt. Als in de thuiszorg de Helpende+ de medicatie uit de baxterrol aanreikt, dan moet zij ook aftekenen (er komt nl. niet een VIG langs alleen om af te tekenen). Vindt de medicijnverstrekking in een verpleeghuis plaats, dan zou ik in mijn instelling/team vragen welke afspraken erover worden gemaakt. Maar ook dan lijkt mij dat degene die de medicijnen deelt (volgens afspraak of instellingsprotocol) ze ook aftekent. De opleiding Helpende+ die op sommige plaatsen wordt gegeven besteedt aandacht aan medicatieverstrekking.

Sietske Posthuma, docent verpleegkunde ROC ASA

14 reacties

 • G Bron

  In ons verzorgingshuis wel men dit ook gaan doen, helpenden nivo 2 opleiden / cursus geven ivm medicatie geven.
  Ik vraag mij af of dit juridisch zomaar kan.
  Is men wel bevoegd en bekwaam ?
  Blijf ik als nivo 4 eindverandwoordelijke ? Wat als er inspectie komt ?

  Ik ben er niet voor.
  Dan maar even doorleren voor nivo 3 of 4.

 • no-profile-image

  jolanda

  ik heb als helpende binnen ons huis een cursus medicatie gehad via het ROC. Ik heb binnen dit huis bevoegdheid gekregen om medicijnen aan de bewoonster aan te reiken, pufjes te geven, etc. Deze bevoegdheid heb ik alleen voor dit verzorgingshuis, niet als ik naar een ander huis ga.

 • no-profile-image

  Door Vera

  Het i8s mij geheel onduidelijk wat de helpende plus haar taak mag zijn op het gebied van medicijnen. De leerling moet alle informatie binnen 6 lesdagen kennen. Te kort m.i om goed geleerd te hebben medicijnen te delen en alle kennis op het gebied van de medicijnen te weten. De ene zegt alleen de medicijnen te mogen aanreiken aan de client na dat de IG verzorgster het uitgedeeld en afgetekend heeft. De andere leerling deelde de medicijnen op een dag samen met een uitzendkracht. Mijn reaktie was, mag jij medicijnen delen op de afdeling?IK ben een IGverzorgster. je leerlingmedecollega zegt alleen ze te mogen aanreiken, dus hoe zit het nu. Ik vcind het gevaarlijk , omdat die helpende plus minimaal kennis en ervaaring hebben.

 • no-profile-image

  Gerda

  Ik ben helpende, maar weiger medicatie te verstrekken.Ik ben hier niet toe bevoegd. Maar dit word me niet vaak in dank afgenomen.Collega helpende doen het vaak wel..Ik wil mijn vingers er niet aan branden. Ik hoor nu veel over helpende plus, dan zou je wel medicatie mogen verstrekken maar qua loon veranderd er niets. Nou dan hoef ik deze extra verantwoording er ook niet bij

 • no-profile-image

  Ineke karelse

  Je kunt er niet vanuit gaan dat de medicatie in de baxterrol klopt. Ik werk in de thuiszorg als vigger en wij constateren regelmatig fouten. Degene die medicatie geeft is verantwoordelijk voor haar handelen, maar is zij bevoegd en bekwaam??

 • no-profile-image

  Hermien

  Ik heb zelf meerdere certficaten op verzorgende niveau maar wordt volledig in gezet als helpende. zonder verzorgende of te wel plus taken. Vind dat dit anders kan.

 • no-profile-image

  l.willemsen

  Je hebt niet voor niets de opleiding gevolgt je mag aannemen dat je ook de medicatie af moet tekenen je geeft ze ook en de gediplomeerde hebben het al druk zat .

 • no-profile-image

  Anoniem

  Bij ons in het verzorgingshuis worden er steeds meer zogenaamde \"pillendelers\" opgeleid, de meeste van hen hebben niet eens een basiscursus zorg gehad. Met vast personeel kan ik er nog een klein beetje in meegaan, maar ook aan oproepkrachten word de cursus aangeboden, die er soms wekelijks zijn maar soms ook een hele periode niet. Ik snap er soms niets meer van. Ik vraag mij werkelijk af wie er nu nog verantwoordelijk is voor deze handeling. Wat kan je als medewerker hier mee doen?

 • no-profile-image

  Ank 2

  Waarom zou je nog een niveau 3 diploma halen wanneer je met een beetje bijscholing ook technische vaardigheden kunt uitoefenen?

  Wanneer komen jullie nu eens samen met jullie cliënten en VAKVERENIGING in opstand tegen oneigenlijke inzet van medewerkers?

 • no-profile-image

  Ank

  Sinds wanneer is een helpende niveau 2 bevoegd en bekwaam om medicatie te geven?????

  Bij mijn weten niet!!! Dus ook niet het zo genaamde plusje bij niveau 2.

  Laat je allemaal toch niet in een hoek drukken waarin je niet thuis hoort.

  Want wie wordt schuldig verklaard wanneer het misgaat?

 • no-profile-image

  Marijke

  Die gene die de medicijnen geeft tekent de medicijnen ook af, een vigger die nadien zou komen kan het niet aftekenen want zij heeft niets gegeven en ook net gezien dat het gegeven is dus mag het niet aftekenen

 • no-profile-image

  Anoniem

  Vicky, de werkdruk is een groot probleem. Ik werk zelf ook als Verzorgende, maar je mag die misstanden zelf bij je manager melden. De inspectie kan nog zovaak langskomen, maar jij bent de persoon die het moet doen en dus verantwoordelijk bent. Als jij vindt dat je te weinig tijd hebt kun je de uren van de indicaties optellen, en uitrekenen wat je als team daadwerkelijk aan uren levert. Als dit niet in evenwicht is, dan neemt de instelling een loopje met de afspraken die gemaakt zijn bij het zorgkantoor en kun je het zorgkantoor daarvan op de hoogte stellen! Succes

 • no-profile-image

  Vicky

  Genoeg protocollen, naleven.....?

  Vorig jaar hier bijscholing over gehad.

  Moest week erop invallen en krijg de opdracht de medicijnen uit te zetten en af te tekenen om 14.u. Ik vraag wie deze geeft om 17.u. Krijg als antwoord van notabene de manager" de avonddienst". Heb haar verteld wel uit te willen zetten maar niet te tekenen, wegens afspraken die de week ervoor waren gemaakt... maar zo gaat dat. ik weet van de vaste collega,s daar dat het al jaren zo gaat. Nivo 2 krijgt de zakjes mee en reikt ze de bewoners aan. Losse medicatie plakken ze er met een plakband op.... O inspectie, ga overal onverwacht kijken en let op door de tijddruk de vele misstanden in de zorg.

 • no-profile-image

  Anoniem

  Hoezo zou er een Vigger moeten komen om af te tekenen? Als er al wat fout zou gaan, dan is die kans heel klein dat een VIGGER dat zou zien. Daarbij geeft een paraaf geen doorslag, want een vigger valt niet onder het tuchtrecht maar onder het strafrecht, dat zou betekend dat als jij de medicatie geeft jij ook onderdeel bent van onderzoek als er iets niet goed is gegaan waarbij grote gevolgen zijn ontstaan. Uiteindelijk geef je je familie toch ook niet zomaar iets? En je instellingsprotocol geeft de doorslag, je kunt dan altijd naar het protocol verwijzen en laat je zien dat je integer werkt. (bij elke handeling die je in je werk verricht wordt verwacht dat jij het protocol hebt bestudeerd)

Of registreer je om te kunnen reageren.