Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Akkoord cao VVT: forse loonsverhoging (4%)

Werkgevers en vakbonden zijn 7 mei een nieuwe cao VVT (thuiszorg en ouderenzorg) overeengekomen, met een loonsverhoging van 4%. De leerlingensalarissen stijgen met 10% en de stagevergoedingen met ruim 16%.
cao vvt
De loonsverhoging is hoger dan in andere sectoren. (foto: Arno Massee)

De nieuwe cao heeft een looptijd van 15 maanden en is geldig vanaf 1 april 2018. De loonsverhoging van 4% gaat in per 1 oktober 2018. Vanaf die datum stijgen ook de leerlingsalarissen en de stagevergoedingen. De loonsverhoging is hoger dan in andere sectoren en de bonden zijn dan ook bijzonder ingenomen met het resultaat, laat vakbondsonderhandelaar Rolf de Wilde van NU’91 weten.

Oriëntatiebaan

Een nieuwigheid in de cao is de oriëntatiebaan. ‘Dat is een driemaandscontract voor mensen die nog geen enkele ervaring hebben in de zorg. Deze zijn boventallig en kunnen snuffelen aan het werken in de zorg’, legt Rolf de Wilde uit. ‘Bevalt het aan beide kanten, dan kan de medewerker solliciteren naar een leerwerkplek.’

Verplichte scholing voor werkgever

De kosten van verplichte scholing zijn zowel in tijd als geld voor rekening van de werkgever, zo is nu in de cao opgenomen. In de vorige cao was dat ook al zo, maar werkgevers konden met hun ondernemingsraad een andere regeling afspreken. En dat gebeurde ook. ‘Dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn’, zegt De Wilde. Het voorbehoud is op verzoek van de bonden nu van de baan: verplichte scholing komt voor rekening van de werkgever, altijd.

Cao naleven

Ander punt van zorg zijn de ziekmeldingen. De Wilde: ‘Dan gaat het niet over de afspraken zelf, maar over de naleving ervan. We hebben afgesproken dat er een commissie komt die gaat toezien op die naleving van de cao: dan gaat het over ziekmeldingen, maar ook over de arbeidstijden bijvoorbeeld. Bij concrete signalen zoekt de commissie uit wat er aan de hand is. Mogelijk komt er ook een meldpunt, maar dat moet nog nader worden ingevuld.’

 In het hele land regent het klachten over ziek melden in de ouderenzorg en thuiszorg. Werknemers klagen dat ze naar kantoor moeten komen om te laten zien hoe ziek ze zijn. Andere klachten: als zieke wijkverpleegkundige je eigen cliënten afbellen of vakantiedagen inzetten als je ziek bent. Lees verder>>

Nulurencontracten blijven

De bepaling over nulurencontracten is gehandhaafd. In de vorige cao was dit een heet hangijzer. Een totaalverbod kwam er uiteindelijk niet. Wel kwamen er strengere afspraken en mochten nulurencontracten alleen nog bij hoge uitzondering worden afgesloten. Het gebruik ervan daalde in de jaren daarna van 12,3% naar 4,8%. Een verbod opnemen in deze nieuwe cao vond NU’91 geen goed idee. Het merendeel van de oproepkrachten wil namelijk helemaal geen vaste baan, zo blijkt uit onderzoek dat volgens cao-afspraken is uitgevoerd; 55% verkiest de vrijheid boven het vaste contract. ‘Verpleegkundigen en verzorgenden kunnen het beste zelf bepalen hoe hun contract eruit moet zien’, meldt de NU’91-woordvoerder.

Fatsoenlijke tarieven

Om de salarisverhoging te kunnen betalen, gaan vakbonden en werkgevers samen actie voeren voor hogere tarieven. ‘Zorgverzekeraars bedingen nu vaak kortingen op de minimumtarieven van de Nederlandse Zorgautoriteit. Gemeenten betalen op grote schaal te lage tarieven voor thuishulp. Dat kan zo niet langer’, zegt Rolf de Wilde. ‘Fatsoenlijke tarieven, fatsoenlijke salarissen.’ De sociale partners gaan dit de komende periode aan de orde stellen bij zorgverzekeraars en gemeenten.’

De sociale partners – werkgevers (ActiZ, BTN) en vakbonden CNV Zorg & Welzijn, FBZ, FNV Zorg & Welzijn en NU ’91 – leggen het akkoord de komende weken voor aan hun leden.

De cao-UMC-onderhandelingen verlopen minder voorspoedig. De verpleegkundigen in de umc’s hebben zich onlangs verenigd in de Witte Woede. Lees verder>> 

7 REACTIES

 1. Helaas werkt de werkgever medipoint niet mee..

  Er zijn hier nog steeds mensen werkzaam met een vvt contract maar ze willen niet mee werken met de 4% loonsverhoging voor de werknemers met een vvt contract..

  Ze proberen er nog steeds onderuit te komen en we zijn nu meer als een jaar verder.
  Dus als iemand medipoint kan benaderen graag!
  We willen ons geld!

 2. Lees alle reacties
 3. jammer dat deze discussie stopt,, 4% is veel te laag,, zvers en vpks moeten net zoveel verdien als artsen [zoals ik, niet om populair te doen],, jullie vangen de fysieke en psychosociale klappen op, jullie zijn hun oren en ogen, doorgevers van info van en naar meerdere partijen,,
  en: waarom hanteert de org waar ik werk pas volgende maand [november] de 4% verhoging en niet per 1 okt [hun argument: ” loon wordt altijd de volgende maand uitbetaald” ,, maar andere organisaties hanteren wel netjes de verhoging vanaf oktober die ook deze regeling hebben…

 4. In eerste instantie dacht ik, dat is lekker 4% loonsverhoging. Nu we een tijdje verder zijn heb ik hier toch mijn vraagtekens bij. Daar waar andere sectoren 5,3% en 7% krijgen, zijn we misschien toch iets te snel akkoord gegaan. Ondanks dat de werkdruk in de zorg het hoogst is en er een dringend tekort aan personeel is, blijkt 4% toch maar een klein beetje te zijn.

  Ik hou van mijn werk en ik vind geld niet het belangrijkste, maar een beetje meer waardering zou wel op zijn plek zijn. Op gewone werkdagen zijn diensten al niet meer op te lossen. Ik vraag me af wat dit brengt in de vakantietijd. De eerste dag met 4 personeelstekorten (op 13 personeelsleden(bijna 25%) is al geweest terwijl de schoolvakanties hier nog moeten beginnen.

 5. Dit is helaas nog veel te weinig. Wat hou je hier netto uiteindelijk aan over? Als ze de sector een beetje overeind willen houden moet er misschien wel een procent of 10 á 15 bij.
  Verder ben ik benieuwd wat ze gaan doen en de werking van het CAO meldpunt.

 6. @ José:als je behoorlijk nederlands schrijft krijg je misschien ook meer. (‘hun moeten hebben”….hoe kom je erbij?)
  Het is mij onduidelijk waarom de salarissen van de werkenden minder stijgen dan die van de leerlingen of van de stagaires. Wordt werken minder beloond of ligt hier een andere reden aan ten grondslag?
  En dient de salarisverhoging niet gewoon met ingang van de looptijd van de nieuwe CAO in te gaan? Of toch weer wat afknabbelen>? Ik begrijp niet dat de vakbonden dat laten gebeuren!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.