
Bij het Meldpunt Fout Verzuimbeleid van vakbond CNV Zorg en Welzijn zijn sinds de opening eind maart nu meer dan 200 meldingen binnen gekomen. ‘Dat is veel, en we vinden het zorgelijk’, zegt CNV-woordvoerder Angelique van Beuzekom. Het gaat om meldingen over verschillende zorgorganisaties en daar zitten soms ‘schokkende’ situaties tussen, aldus Van Beuzekom. Naar kantoor moeten komen om te laten zien hoe ziek je bent, bijvoorbeeld. ‘Al hoort het natuurlijk al niet dat je als zieke wijkverpleegkundige je eigen cliënten moet afbellen, of dat je vakantiedagen moet inzetten als je ziek bent.’
Emotioneel beroep
Het Meldpunt is er voor dergelijke situaties, maar ook voor gevallen waarin de werkgever een emotioneel of dwingend beroep doet op de zorgverlener die ziek is. Voorbeelden die CNV Zorg en Welzijn krijgt: ‘Pas als je aan het zuurstof ligt, mag je je ziek melden’, ‘Verzuim is een keuze’, ‘Migraine is geen ziekte maar verzuim, dat kost je dus vrije dagen’ en ‘Wat wil je met je uren doen nu: ziek melden of vakantie opnemen?’ Melden bij het Meldpunt gebeurt veelal anoniem.
Rechten en plichten
CNV Zorg en Welzijn monitort via het Meldpunt alle binnenkomende klachten over ziek melden. ‘Bij werkgevers die in de fout gaan, kijken we hoe het verzuimbeleid er daadwerkelijk uit ziet en hoe dat in de praktijk wordt uitgevoerd. We gaan in overleg voor verbeterpunten, zoals we dat ook succesvol met Carinova hebben gedaan’, aldus van Beuzekom. ‘Ook gaan we als vakbond meer aandacht besteden aan welke rechten en plichten zorgverleners nu werkelijk hebben. Cao-afspraken zijn niet altijd gemakkelijk te interpreteren, dus zelf controleren of jouw werkgever die naleeft is lastig.’ Binnenkort ook op nursing.nl: alles wat je moet weten over ziek melden en verzuim.
Wil je zelf iets melden bij het Meldpunt? Dat kan via deze link.
Kap met klagen. Pak het aan. Het grote probleem van veel verpleegkundigen en verzorgenden is dat ze dat niet doen. Maar je hoeft geen mak schaap in de kudde te zijn.
Niks zo ziek als de zorg zelf!!! Zalvende woorden vanuit de regering, heel dure krachten die zgn oplossingen bieden maar uiteindelijk maar 1 belang hebben…..aan hun baas of de directie de lijstjes en de cijfers kunnen overleggen die inzichtelijk maken waar het probleem zit en daar komt dan oa zo’n beleid uit dat het hoge ziekteverzuim tegen zou moeten gaan. Met heel veel ruimte hoe dat in te vullen…..1x per dag bellen? nee 6x uitleggen dat je hoge koorts hebt en een uur later nee moeten zeggen tegen de vraag; Al een AB kuur gestart……het is dan 8.51…..Commentaar; Ja sorry maar ik word verplicht zo te handelen en lees de cao er maar op na, ik doe niks verkeerd.
Ik heb het ook meegemaakt, grote mond aan de telefoon van mijn leidinggevende terwijl ik met een vruchtbaarheidsbehandeling bezig was.
Heb dat later aangekaart bij de ARBO arts. En die gaf wel aan dat deze leidinggevende hierom bekend stond.
Nogmaals: ziek is ziek! Als verpleegkundige moet je mondig zijn, zowel voor je patiënt/cliënt als voor jezelf. Dus niet klagen of verdragen, maar voor jezelf gaan staan en niet pikken dat er zo’n druk op je uitgeoefend wordt. Ziekte/verzuim is gewoon geregeld!
Tip: zorg dat je lid bent van een vakbond, want daar kan je bij problemen altijd een beroep op doen.
En: de zorg stort echt niet in elkaar als je je ziek meldt. Wees niet zo arrogant om te denken dat men niet zonder jou kan. Zorg voor je zelf om dan voor anderen te zorgen!
Ik ben werkzaam bij een ggz instelling; Heb al tig jaar ervaring, net zoals andere collega’s
Er komen managers die het allemaal wel denken te weten, dat mag en kan natuurlijk.
Echter zijn ze autoritair. Personeel wat niet mondig is, meld zich ziek, en vertrekken zelfs (massaal) Dan werk je met collega’s op een afdeling waar je een paar jaar geleden voor gesolliciteerd heb. (wat waren we enthousiast en gemotiveerd) Door deze problemen ben ik en andere collega’s op de leeggelopen afdeling gezet. Niets gevraagd, maar we zijn als verpleegkundigen opgeruimd van de vorige afdeling.
Niet moeilijk doen want de manager heeft een jaar geleden bij diverse mensen iets verzonnen om als officiële waarschuwing in het dossier te doen (persoons dossier opbouwen); een stok om mee te slaan. De kans is groot dat we het niet redden; we worden namelijk niet ingewerkt, we staan onder bezet, en de collega’s die er nog zijn vertrekken. Geen team-overleg; zoek het maar uit heet het. Ook wij gaan verder kijken.
Dit zijn dus gebeurtenissen waar je ziek van wordt, en het bedrijf heet dus GGZ…….
Hallo.
Ik werk zelf in de ouderen zorg , ziek melden is een drama .. je blijft werken terwijl je ziek bent .. bij ziekmelding wordt je iedere dag gebeld of je kan komen werken.. vaak gebeurd het ook dat ik een vakantiedag gebruik bij mijn laatste dienst omdat ik te ziek ben .. Ps ik werk alleen nachtdiensten
Vgr . S
Bij ons heet ziek melden niet meer ZIEK, maar verzuim….de verzuimmedewerker belt je iedere dag en vraagt wat je hebt en of je alweer aan het werk kan gaan.Je moet liefst direct ook al aangeven wanneer je weer aan de slag kan.
Bij melding van een behoorlijk auto ongeluk en melding van niet kunnen werken, was de eerste vraag: “Heb je alweer gereden?” Niet hoe gaat het met je, ben je erg geschrokken of zo iets en de auto was ook nog eens total los.
En het ziekteverzuim daalt niet, het loopt eerder nog op, hoe zou dat nou kunnen?
Wil je goed voor een ander zorgen, begin dan met goed voor jezelf te zorgen
Beste managers: ZIEK IS ZIEK! Dan is er zorg en tijd om te herstellen nodig. Dat weten wij, als verpleeg-kundigen, en dat heldt ook voor onszelf!
Heldt is geldt
Ik durf me niét ziek te melden, omdat er al zoveel ziek zijn.
Mijn lichaam protesteert o.a.in de vorm van nierbekkenontsteking, waarbij de zoveelste kuur nog niet helpt.
Met alle klachten, op de minuren toch maar door gaan, wat moet dan?
Alles in de soep laten lopen?
Zoveel openstaande diensten en je dán ziekmelden?
Dat kán toch niet.
?
Ziek is ziek. Ziek melden is niet altijd ziek zijn. Alleen gaat daar je leidinggevende niet over, maar de bedrijfsarts en/of huisarts. Dus dat goed regelen, lijkt me.