Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

‘Beroepstitel huidige mbo-verpleegkundige verandert niet’

De mbo-verpleegkundigen hoeven zich geen zorgen te maken dat hun beroepsitel verandert, na de presentatie van de nieuwe beroepsprofielen door de Stuurgroep V&V2020 op 8 maart.

Dat zegt Marian Kaljouw in haar blog op Skipr.nl. Vorige week maakte V&VN in haar ledenblad bekend dat als het aan de Stuurgroep V&V2020 ligt, de verpleegkundige van de toekomst heeft een hbo-profiel heeft. Wat er met de functietitel voor de huidige verpleegkundige niveau 4 gebeurt, zal volgens woordvoerster Monique Roedoe van V&VN na 8 maart duidelijker worden. De Stuurgroep V&V2020 heeft nu drie beroepsprofielen in conceptvorm klaar liggen: de verpleegkundige, de verpleegkundig specialist en de zorgkundige. Die laatste is nog een werktitel. ‘Het kan nog alle kanten opgaan, er circuleren nu meerdere titels. Op 8 maart zal de Stuurgroep duidelijkheid geven,’ aldus Roedoe vorige week tegen Nursing.nl.

Verschil mbo en hbo verpleegkundigen

Met de wijziging van de beroepsprofielen wordt gehoor gegeven aan de opdracht van de minister van VWS duidelijker onderscheid te maken tussen de niveaus 4 en 5, en daarmee voorbereid te zijn op de veranderende en complexere zorgvraag. Marian Kaljouw in haar blog: ‘Tot op de dag van vandaag werken er in Nederland HBO en MBO verpleegkundigen waarbij niemand het verschil ziet. Ze doen het zelfde werk en ze krijgen het zelfde salaris. Bovendien staan ze ook beiden in het BIG-register onder artikel 3 en zijn ze beiden tuchtrechtelijk aansprakelijk. Nederland is het enige land in de wereld waar verschillende niveaus verpleegkundigen op een wettelijke hoop zijn gegooid. Een eigenwijs land, dat getuigt van een ondernemersgeest (5 halen, 4 betalen), maar dit moeten we toch echt oplossen.’

‘Er verandert niets’

De nieuwe beroepsprofielen moeten het makkelijker maken voor mensen die zich willen omscholen, en tevens het vak aantrekkelijker maken voor schoolverlaters. Er  zou straks plaats zijn voor iedereen die een baan in de zorg wil en die daarvoor geschikt is. Marian Kaljouw: ‘De huidige verpleegkundigen en verzorgenden hoeven zich geen zorgen te maken, aan hun functietitel verandert niets. Zij hebben de basis gelegd voor de nieuwe profielen. Aan hen is te danken dat Nederland zich geen zorgen over de zorg hoeft te maken, daar gaan zij namelijk voor zorgen.’

Door: redactie Nursing, Nienke Berends

Eerder in het nieuws
Verpleegkundige in 2020 heeft hbo-profiel
Verschil niveau 4 en 5 discussiepunt in de Kamer
Hbo-verpleegkundige vertrekt door gebrek aan uitdaging
‘Beroepsprofiel verpleegkundige verandert ingrijpend’
Schippers neemt beroepsprofielen in ontvangst
Verpleegkundige in 2020 is hoger opgeleid

Gerelateerd
Website V&V2020

4 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Het enige wat de HBO-V meer in de opleiding heeft is mannagement, dan mogen ze zich van mij manager noemen, maar ga niet aan de beroepstitel van de MBO-verpleegkundige tornen. Daarnaast, als ik straks als MBO-verpleegkunde een mannagement opleiding / bijscholing doe ben ik net zover met mn MBO diploma.

 3. Voor de naam verzorgende ig zou ik de term verpleger/verpleegster weer invoeren
  Deze term is al een oude bestaande nl. die van het mdgo vp.
  Staat ook professioneler,straalt meer uit en klinkt ook beter.
  Verzorgende ig / zorgundige, rare naam toch, veel mensen vragen waar het voor staat.
  Wel verschil tussen niv 4 en 5 betreft opleiding maar de titel is hetzelfde.
  Een verzorgende en een verzorgende ig hebben wel een ander functieprofiel betreft verpleegtechnische handelingen.
  Ik stel voor:
  verzorgende, verplegende en verpleegkundige, voor een ieder duidelijk toch.
  Groeten weer,
  Een verpleger.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.