Het nieuwe besluit is gepubliceerd in het Staatsblad. Zorgverleners moeten in 3 gevallen verplicht hun BIG-nummer vermelden:
- Als patiënten erom vragen
- Als ze met naam en toenaam al op de website van de werkgever staan
- In de e-mail ondertekening van e-mailberichten die beroepsmatig worden verzonden
Hiermee zijn eerdere verplichtingen om het BIG-nummer op ‘andere digitale media’ te vermelden, op briefpapier en facturen en in wachtruimten geschrapt. ‘Het expliciet vermelden van BIG-nummers draagt bij aan de bekendheid van het bestaan en de functie van het BIG-register. Dit draagt vervolgens bij aan transparantie van kwaliteit van zorg en patiëntveiligheid’, schrijft VWS.
‘Verwijs naar telefoonnummer’
Volgens het ministerie van VWS is het BIG-nummer verplicht communiceren ‘als patiënten erom vragen’ een wens van verschillende beroeps- en brancheorganisaties, die ze uitspraken in de vorig jaar georganiseerde internetconsultatie. VWS noemt hiervoor als optie verwijzen naar een telefoonnummer op de website van de zorginstelling waarmee het BIG-nummer kan worden opgevraagd.
Website
De meeste van de nu ongeveer 190.000 BIG-geregistreerde verpleegkundigen hoeven in de praktijk hun BIG-nummer niet op de website van hun werkgever te plaatsen, aldus VWS, omdat zij op dit moment niet met naam en toenaam op deze websites staan. Voor bijvoorbeeld verpleegkundig specialisten is dit vaker wel zo, zij zullen dus wél hun BIG-nummer op de website moeten (laten) plaatsen. In e-mails moeten ook verpleegkundigen hun BIG-nummer vermelden.
Privacy
Het verplicht vermelden van het BIG-nummer is volgens VWS niet in strijd met de privacywetgeving, omdat het besluit nodig is voor uitvoering van de Wet BIG. Bovendien is in de wet al bepaald dat het BIG-nummer een openbaar nummer is.
BIG-register
VWS schrijft ook dat in de internetconsultatie organisaties gevraagd is met voorstellen te komen voor verbetering van de zoekfunctie van het BIG-register, maar dat daarvoor nog geen bruikbare suggesties zijn binnengekomen.
Aanpassen
Voor administratieve aanpassingen krijgen zorginstellingen hoe dan ook een half jaar de tijd, tot nu toe is de bedoeling vanaf 1 juli zodat het nieuwe besluit 1 januari 2021 ingaat. Vanwege de coronacrisis kan deze aanpassingsperiode ook later beginnen, schrijft VWS. Of dit nodig is wordt later beoordeeld. Voorlopig hoeven zorgverleners nog niks te veranderen, benadrukt het ministerie.
gaat de kwaliteit van zorg achteruit dan dat dit nodig is?