Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

BIG-nummer verplicht vermelden: dit verandert er voor verpleegkundigen

Het besluit dat zorgverleners hun BIG-nummer verplicht moeten vermelden leidde tot veel ophef. Na overleg met beroeps- en brancheorganisaties heeft VWS nu definitieve regels gepubliceerd. Voor de aanpassingsperiode wordt rekening gehouden met de coronacrisis.
Foto Pixabay, Gerd Altmann

Het nieuwe besluit is gepubliceerd in het Staatsblad. Zorgverleners moeten in 3 gevallen verplicht hun BIG-nummer vermelden:

  1. Als patiënten erom vragen
  2. Als ze met naam en toenaam al op de website van de werkgever staan
  3. In de e-mail ondertekening van e-mailberichten die beroepsmatig worden verzonden

Hiermee zijn eerdere verplichtingen om het BIG-nummer op ‘andere digitale media’ te vermelden, op briefpapier en facturen en in wachtruimten geschrapt. ‘Het expliciet vermelden van BIG-nummers draagt bij aan de bekendheid van het bestaan en de functie van het BIG-register. Dit draagt vervolgens bij aan transparantie van kwaliteit van zorg en patiëntveiligheid’, schrijft VWS.

‘Verwijs naar telefoonnummer’

Volgens het ministerie van VWS is het BIG-nummer verplicht communiceren ‘als patiënten erom vragen’ een wens van verschillende beroeps- en brancheorganisaties, die ze uitspraken in de vorig jaar georganiseerde internetconsultatie. VWS noemt hiervoor als optie verwijzen naar een telefoonnummer op de website van de zorginstelling waarmee het BIG-nummer kan worden opgevraagd.

Website

De meeste van de nu ongeveer 190.000 BIG-geregistreerde verpleegkundigen hoeven in de praktijk hun BIG-nummer niet op de website van hun werkgever te plaatsen, aldus VWS, omdat zij op dit moment niet met naam en toenaam op deze websites staan. Voor bijvoorbeeld verpleegkundig specialisten is dit vaker wel zo, zij zullen dus wél hun BIG-nummer op de website moeten (laten) plaatsen. In e-mails moeten ook verpleegkundigen hun BIG-nummer vermelden.

Privacy

Het verplicht vermelden van het BIG-nummer is volgens VWS niet in strijd met de privacywetgeving, omdat het besluit nodig is voor uitvoering van de Wet BIG. Bovendien is in de wet al bepaald dat het BIG-nummer een openbaar nummer is.

BIG-register

VWS schrijft ook dat in de internetconsultatie organisaties gevraagd is met voorstellen te komen voor verbetering van de zoekfunctie van het BIG-register, maar dat daarvoor nog geen bruikbare suggesties zijn binnengekomen.

Aanpassen

Voor administratieve aanpassingen krijgen zorginstellingen hoe dan ook een half jaar de tijd, tot nu toe is de bedoeling vanaf 1 juli zodat het nieuwe besluit 1 januari 2021 ingaat. Vanwege de coronacrisis kan deze aanpassingsperiode ook later beginnen, schrijft VWS. Of dit nodig is wordt later beoordeeld. Voorlopig hoeven zorgverleners nog niks te veranderen, benadrukt het ministerie.

Al meer dan 80.000 zorgverleners zijn abonnee: de digitale Nieuwsbrief van Nursing krijgen zij twee keer per week gratis in hun nieuwsbrief. Boordevol nieuws, speciaal voor verpleegkundigen. Meld je hier aan.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.