Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘E-learning: geen digitale reader met een toets’

Verpleegkundige Peter Vink is in zijn blog ‘E-learning? Ik wil geen digitaal studieboek’ kritisch op e-learning die simpelweg een studieboek nabootsen. Programmamanager e-learning Mary Dankbaar valt hem bij.
'E-learning: geen digitale reader met een toets'
Foto: Arno Massee

Het blog van Peter Vink over de vaak beroerde didactische kwaliteit van e-learning modules is uit mijn hart gegrepen! Als het gaat om online leren hebben we niets aan digitale readers met een toets aan het einde. Een e-module moet motiverend zijn en interactief, met opdrachten of vragen met feedback (door het programma, door mede-cursisten of de docent). Dat doet een goede docent immers ook, waarom zou dat ineens achterwege kunnen blijven als we online gaan? Interactiviteit is juist de kracht van internet!

E-learning voor verpleegkundigen
Verpleegkundigen scholen zich steeds vaker middels e-learning. Het is flexibel, je kunt leren in je eigen tempo en op een zelfgekozen tijdstip. Lees meer >>>

Daarnaast dient een e-module liefst multimediaal te zijn, op een functionele wijze. Dus kies voor video als het om vaardigheden gaat, animaties bij een complex dynamisch concept, tekeningen of heldere foto’s bij anatomische begrippen en audio bij hart/longgeluiden. 
Ook moet er een balans zijn tussen autonomie bij de cursist en sturing door het programma, zoals ook Vink schrijft in zijn blog. De cursist moet zelf de volgorde, selectie van onderdelen bepalen, afhankelijk van wat je lastig of interessant vindt. Het programma laat zien waar je bent in het geheel en motiveert om door te gaan.

Nursing Connect

Met welke e-learning heb jij goede ervaringen? Discussieer mee op Nursing Connect >>>

Tot slot: schrijven voor beeldscherm is anders dan voor een reader. In vergelijking met papier is er meer structuur nodig, witregels, kopjes, korte zinnen, actief taalgebruik, samenvattingen en herhaling van kernpunten. Schermvullende teksten zijn uit den boze.. als we onze nekspieren soepel willen houden kijken we wel naar een tenniswedstrijd.

Mary Dankbaar, Programmamanager e-learning en onderzoeker, Erasmus MC

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.