Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bonden bezorgd om verdwijnen mbo-verpleegkundige

De vakbonden CNV Publieke Zaak, Abvakabo FNV en NU'91 uiten opnieuw hun zorgen over het mogelijk verdwijnen van de mbo-verpleegkundige.

Daarom stuurden zij afgelopen maandag een brief aan minister Edith Schippers. De bonden willen met Schippers om de tafel om de profielen beter te laten aansluiten op de praktijk.

Beroepsprofielen

In maart dit jaar presenteerde de stuurgroep V&V2020 nieuwe, toekomstbestendige beroepsprofielen met daarin de verpleegkundige, de verpleegkundig specialist en de zorgkundige. Met de wijziging van de beroepsprofielen wordt gehoor gegeven aan de opdracht van de minister van VWS duidelijker onderscheid te maken tussen de niveaus 4 en 5. Als het aan de Stuurgroep V&V2020 ligt komt dat onderscheid er: volgens de nieuwe beroepsprofielen heeft de verpleegkundige in 2020 standaard een hbo-bachelor diploma, en de huidige mbo-verpleegkundige (niveau 4) heet vanaf dan zorgkundige.

Zorgkundige
Vooral de titel zorgkundige leidde tot ongeruste reacties onder verpleegkundigen. De Brancheorganisaties Zorg (BoZ) en de MBO-Raad lieten zich kritisch uit over het advies van de Stuurgroep. En ook de vakbonden CNV Publieke Zaak, Abvakabo FNV en NU’91 uitten hun zorgen. Dat doen de bonden nu opnieuw in een brief aan de minister. ‘De specifieke deskundigheid van de huidige mbo-verpleegkundige verdwijnt in de plannen van V&VN. Het lijkt er op dat de nieuwe beroepsprofielen zijn ontwikkeld zonder dat er onderzoek gedaan is naar de behoefte op de arbeidsmarkt’, aldus de bonden in een persbericht. Daarbij betreuren zij het dat ze niet betrokken geweest zijn bij de ontwikkelingen van de concept beroepsprofielen.

Hbo-verpleegkundige
‘Aan de titel van huidige mbo- of hbo-verpleegkundigen verandert niets’, reageert Monique Roedoe van V&VN, waarmee zij nog maar eens benadrukt dat de nieuwe beroepsprofielen gericht zijn op de toekomst. ‘Verpleegkundigen hebben in het V&V2020 traject zelf aangegeven dat de aard en complexiteit van de zorg sterk verandert. V&V2020 heeft geredeneerd vanuit de patiënt, wat heeft die in de toekomst nodig? Dit vraagt om andere competenties. De profielen anticiperen daarop: in 2020 is voor verpleegkundigen een hbo-opleiding noodzakelijk.’

Bron: Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.