Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Coördinator vrijwilligerswerk minimaal op hbo-niveau’

Zorgorganisaties moeten de coördinator vrijwilligerswerk meer verantwoordelijkheid geven en hoger in de organisatie plaatsen. Dat is een van de punten die naar voren komt in de nieuwe handreiking vrijwilligerswerk ‘Stevig fundament als basis’ door Vilans en Movisie.

Volgens de handreiking moeten zorgorganisaties ervoor zorgen dat vrijwilligers op een adequate en aangename manier kunnen bijdragen aan het het welbevinden van de cliënten. Om dit te kunnen doen moeten zorgorganisaties de vrijwilligers begeleiden op de plek waar ze werken en hen stimuleren hun kwaliteiten optimaal in te zetten.

 

Vrijwilligers binden

De handreiking beschrijft ook dat zorgorganisaties meer moeite zullen moeten doen om nieuwe vrijwilligers te vinden en aan zich te binden: de verwachting is immers dat er in de toekomst een nog groter beroep gedaan moet worden op vrijwillige, informele zorg. Dit vereist goede kennis van de wensen en behoeften van diverse groepen vrijwilligers. Ook is het belangrijk dat er goede contacten zijn met diverse organisaties. Dit vergt constant aandacht, en dus tijd en deskundigheid.

 

HBO+

De aanbevelingen in de handreiking betekenen voor de coördinator vrijwilligerswerk een andere invulling van de functie dan tot nu toe gebruikelijk is. De coördinator heeft in de meeste organisaties vooral een uitvoerende functie op mbo-niveau, vaak ligt de ccördinatie bij een activiteitenbegeleider die het erbij doet. Vilans en Movisie pleiten echter voor een HBO of hoger opgeleide professional die zich exclusief bezig houdt met de coördinatie van de vrijwilligers, adviseren over het vrijwilligersbeleid, werving en het begeleiden van collega’s zowel op uitvoerend als op managementniveau bij het samenwerken met vrijwilligers.

 

Zie: De handreiking Stevig fundament als basis

 

Bron: Vilans / Movisie

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.