Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Digitale toetsbank voor verpleegkundigen

Studenten verpleegkunde en verpleegkundigen kunnen met de digitale toetsbank Leerstation Zorg hun bekwaamheid in zoheten kritische situaties testen. Deze virtuele kennisbank in ontwikkeling moet over enkele jaren een schat aan informatie bieden over alle terreinen van de gezondheidszorg.

Dat gebeurt in het project Bruggen Bouwen, waaraan zeventien van de achttien hogescholen in Nederland en tal van ziekenhuizen deelnemen. Het project beoogt de opleidingen in de gezondheidszorg beter aan te laten sluiten op de praktijk.

Kritische situaties
Daartoe stellen panels van deelnemende ziekenhuizen en docenten van de diverse hbo-v’s tientallen vragen over kritische situaties die verpleegkundigen kunnen tegenkomen. ‘Kritisch slaat daarbij niet op levensbedreigend, maar op beoordelingsvermogen: de professional onderscheidt zich in die situaties van de amateur’, zegt Peter Kroon van de Hogeschool Rotterdam en lid van het team dat de toetsbank ontwikkelt in de Volkskrant.

Kennisniveau checken
De voordelen van de digitale manier van werken zijn enorm, volgens Kroon. Docenten kunnen putten uit een veel groter toetsreservoir dan ze zelf ooit zouden kunnen samenstellen. Daarnaast kunnen studenten zichzelf op elk door hen zelf gewenst moment testen. ‘Iemand die stage gaat lopen op een longafdeling, kan zich thuis of op school gericht testen op dat vakgebied’, zegt Kroon. ‘Zodat hij weet of hij nog even de boeken in moet.’
Maar de toetsbank kan ook een rol spelen bij de professionalisering van het vak. ‘Een zorgmanager van een ziekenhuis kan hiermee straks checken hoe het zit met het kennisniveau van een afdeling’, zegt Kroon. ‘Dan kun je heel gericht nascholen.’

de Volkskrant
Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.