Er zijn verschillende redenen waarom patiënten hun medicijnen niet of op verkeerde momenten neemt. Het is belangrijk dat je hier als verpleegkundige alert op bent, om therapieontrouw te signaleren. We zetten een aantal belangrijke oorzaken voor je op een rij.
Ouderen kunnen vergeten om medicatie in te nemen. Foto: iStock
Als de patiënt geen klachten heeft. Bijvoorbeeld bij het gebruik van bloeddrukverlagers tegen hypertensie.
Als de patiënt niet direct effect merkt van de medicatie. Dit is een van de redenen waarom veel mensen voortijdig stoppen met het gebruik van anti-depressiva (het kan 3-6 weken duren voordat het effect van antidepressiva merkbaar is). Ook als de klachten snel verdwijnen –bijvoorbeeld bij het gebruik van antibiotica- dan kan de patiënt vroegtijdig stoppen omdat hij het gevoel heeft dat het ‘probleem’ is opgelost.
Angst voor of last van bijwerkingen: bijwerkingen van medicijnen zijn in de meeste gevallen bij het eerste gebruik van medicijnen het sterkst, waardoor mensen soms snel afhaken.
Geen vertrouwen hebben in de behandelaar: als de patiënt geen vertrouwen heeft in de arts, is het risico op therapie ontrouw groter.
Vergeten van het innemen van de medicatie: dit komt vaak voor bij ouderen en mensen die verward zijn.
Afkeer van medicatie: veel mensen willen geen lichaamsvreemde stoffen gebruiken, ook al is het om beter te worden. Daarom is het goed om als verpleegkundige te informeren hoe de patiënt over de medicatie denkt.
Hoe zorg je ervoor dat je cliënt de medicatie (op de juiste manier) inneemt? Je leest het hier >>
Om collega’s meer bewust te maken van ‘zorg in de laatste levensfase’ ontwikkelden twee verpleegkundigen van het Jeroen Bosch Ziekenhuis een escapespel.