Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Pas afgestudeerde hbo-v’ers werken vaak onder niveau

71 procent van de pas afgestudeerde hbo-v'ers werkt in de praktijk onder hbo-niveau. Dat staat in de Keuzegids hbo 2017 die donderdag uitkwam. Hoewel ze vaak onder hun niveau werken, komen de pas afgestudeerden wel redelijk gemakkelijk aan een betaalde baan. Het aantal afgestudeerde hbo-v'ers dat werkt op hbo-niveau is het afgelopen jaar wel met vier procent gestegen.
EBP.jpg

Van de pas afgestudeerde hbo-v’ers vindt volgens de Keuzegids 84 procent een betaalde baan binnen anderhalf jaar. Daarmee staat verpleegkunde op nummer vijf van de opleidingen met de hoogste baankansen. De Keuzegids vermeldt ook een inschatting van de baankans tot 2020. Zowel vorig jaar als dit jaar wordt deze voor afgestudeerde hbo-v’ers beoordeeld als matig. Deze inschatting wordt gemaakt door het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA), verbonden aan de Universiteit Maastricht.

Het salaris

Dat maar twee op de drie hbo-v’ers op hbo-niveau werken, komt ook terug in het gemiddelde salaris. Met 1930 euro bruto per maand verdienen hbo-v’ers  gemiddeld 560 euro minder dan pas afgestudeerde werktuigbouwkundigen, die het meeste verdienen. Vijfenzestig procent van de afgestudeerde verpleegkundigen gaf in de Keuzegids-enquête aan blij te zijn met haar startpositie.

De Keuzegids beoordeelt ook de kwaliteit van alle hbo-opleidingen. Benieuwd welke hogeschool er dit jaar als winnaar uit de bus kwam? Lees het hier >>

5 REACTIES

  1. Ik vind het kort door de bocht om te verwachten dat pas afgestudeerde hbo verpleegkundigen direct zich bezighouden met kwaliteit van zorg, deskundigheidsbevordering, coördinatie enzovoorts, zonder dat zij ervaring aan bed hebben (met uitzondering van stage ervaringen natuurlijk).

  2. Lees alle reacties
  3. Beste Henriette, dus wat jij zegt is dat een 747-piloot een HBO'er is maar functioneert op het niveau van een WO'er aangezien zijn inkomsten op dat niveau liggen?
    Dus een HBO-verpleegkundige functioneert als MBO'er omdat de inkomsten rondom die grens liggen?

  4. Ik vind het een beetje kort door de bocht om te zeggen dat er een groep HBO-v'ers niet op niveau HBO niveau functioneert cq. wordt ingezet als HBO'er met hierin als argumentatie dat dit blijkt uit dat zij niet als volwaardig HBO'er betaald worden. Inkomsten zegt mijns inziens niets/weinig over het uitgevoerde werkniveau.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.