Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Handreiking bewust afzien van eten en drinken definitief

De praktische handreiking ‘Zorg voor mensen die bewust afzien van eten en drinken om het levenseinde te bespoedigen’ is vanaf vandaag definitief.
Handreiking bewust afzien van eten en drinken definitief

Dat laten KNMG en V&VN weten in een persbericht. Uit de handreiking blijkt onder meer dat bewust afzien van eten en drinken om het levenseinde te bespoedigen bij mensen na het zestigste levensjaar niet hoeft te worden ontraden. Artsen, verpleegkundigen en verzorgenden moeten patiënten die voor deze weg kiezen goed voorbereiden en begeleiden en hen adequate palliatieve zorg geven.

Stoppen met eten en drinken

Vorig jaar besteedde Nursing al veel aandacht aan het onderwerp dankzij de blog van palliatief verpleegkundige Paul Vogelaar, die schreef over de 98-jarige tante Ida die besloot te stoppen met eten en drinken. De blog werd ruim 10.000 keer gelezen. Ook publiceerden V&VN en KNMG rond die tijd de concepthandreiking, die vanaf vandaag dus definitief is.

Expert palliatieve zorg Paul Vogelaar vertelt over de 98-jarige tante Ida, die moe is van het leven, maar niet in aanmerking komt voor euthanasie. Ze besluit te stoppen met eten en drinken. Lees de blog van Paul>>>

Concrete vragen

De handreiking laat zien hoe je wilsbekwame mensen die bewust stoppen met eten en drinken het beste door de stervensfase heen loodst. Hij voorziet in een concrete behoefte aan antwoord op vragen als: hoe lang kan het duren voor een patiënt overlijdt als hij dorst en vast? Wat staat de patiënt en de hulpverlener te wachten? Wat voor zorg verleen je naast goede mondverzorging? Wat te doen bij onrust, verwardheid en een delier? Welke klachten kunnen optreden en hoe kun je deze verlichten? Is dit een natuurlijke dood? De verwachting is dat hulpverleners de komende jaren steeds vaker  te maken krijgen met vragen van mensen die overwegen bewust af te zien van eten en drinken of daarmee zijn begonnen.

Eigen keuze

De handreiking gaat niet in op de vraag of stoppen met eten en drinken een goede weg is. Het is een keuze die iedereen zelf kan en mag maken. Bewust afzien van eten en drinken om het levenseinde te bespoedigen wordt nadrukkelijk afgeraden bij patiënten die jonger dan 60 jaar zijn en geen levensbedreigende ziekte hebben. Bij oudere patiënten is de afwezigheid van een levensbedreigende ziekte of een goede conditie van de patiënt geen reden om deze weg af te raden.”

Patiënt ziet af van eten en drinken: waar let je op? Nursing zette een aantal praktische interventies op een rij>>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.