Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

In 2012 reizende teams voor euthanasie

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) wil reizende teams opzetten met gespecialiseerde artsen om bij mensen thuis euthanasie toe te passen.

De NVVE doet dit omdat veel zieken en ouderen door artsen niet serieus worden genomen in hun stervenswens, aldus een woordvoerster. Nederland zou het eerste land ter wereld worden met dergelijke ambulante teams.

 

Intakeprocedure
Ze zouden volgend jaar van start moeten gaan. De NVVE verwacht op basis van schattingen ongeveer 1000 verzoeken per jaar te krijgen voor euthanasie aan huis. Mensen kunnen volgens de NVVE niet in een opwelling besluiten tot hun zelfgekozen dood. Ze moeten een langdurige intakeprocedure doorlopen waarbij artsen beoordelen of de wens tot euthanasie vrijwillig en weloverwogen is, en er sprake is van uitzichtloos en ondraaglijk lijden. De wet schrijft deze criteria voor.

 

Euthanasie bij dementie
Vroeger kwam het er in de praktijk op neer dat vooral kankerpatiënten die uitbehandeld waren, in aanmerking kwamen voor euthanasie. Volgens de NVVE kunnen ook beginnend dementerenden en chronisch psychiatrische patiënten een beroep doen op de euthanasiewet.

 

Afwijzen euthanasie
De organisatie schat dat per jaar in Nederland ongeveer 10.000 euthanasieverzoeken worden ingediend. Ongeveer een derde daarvan wordt gehonoreerd. Volgens de NVVE wijzen artsen veel verzoeken af omdat ze, bijvoorbeeld om geloofsredenen, tegen euthanasie zijn. Het komt ook voor dat artsen niet mee willen werken omdat ze bang zijn voor eventuele vervolging, of te weinig weten over euthanasie. Volgens de NVVE vallen de mobiele teams binnen de wet. ‘Het gaat immers om artsen die zich aan de euthanasiewet houden’, zei de woordvoerster.

 

Bron: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.