Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Invulling nieuwe beroepsprofielen nog onduidelijk

Het duurt nog wel even voor duidelijk wordt hoe de nieuwe functies van verpleegkundige worden ingevuld. Op dit moment kan minister Schippers nog niet aangeven wanneer het wetgevingstraject voor de nieuwe bevoegdheden van hbo-verpleegkundigen is afgerond en de nieuwe wet zal ingaan.
Invulling nieuwe beroepsprofielen nog onduidelijk
Foto: VWS

Dit laat minister Schippers weten in een reactie, naar aanleiding van haar brief van 15 april jongstleden. Daarin liet ze onder meer weten dat er een wetswijziging komt waarmee het voor alle hbo-verpleegkundigen mogelijk wordt om volledig zelfstandig voorbehouden handelingen mogen indiceren en uitvoeren.

Wetgevingstraject

Hoe dit zelfstandig indiceren en uitvoeren van voorbehouden handelingen door hbo-verpleegkundigen wordt vormgegeven, is nog altijd onduidelijk. Minister Schippers: ‘Deze zomer wordt gestart met het wetgevingstraject voor de twee beroepsgroepen. Daarmee wil ik een duidelijker onderscheid creëren tussen mbo- en hbo-opgeleide verpleegkundigen. Ik snap dat daar in het veld nog veel vragen over leven, hoe dat er precies uit gaat zien en wat dan de taken en bevoegdheden zijn die zelfstandig mogen worden uitgevoerd. Dat proces loopt nog en daar zijn we over in gesprek met het veld.’

Onderscheid mbo- en hbo-verpleegkundigen

Met haar brief in april informeerde minister Schippers de Kamer over de voortgang van de ontwikkelingen in de beroepen binnen de verpleegkunde. Het was een reactie op het advies van de Stuurgroep V&V2020 over de nieuwe beroepsprofielen zorgkundige, verpleegkundige en verpleegkundig specialist.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Gelukkig voor de patienten, immers 72 % van alle verpleegkundigen zijn MBO of MBO + opgeleid, blijft de MBO-verpleegkundige bestaan met registratie in wet BIG artikel 3 en met een beroepstitel.
    De stuurgroep van het project V&V 2020 met professor Meurs als voorzitter is er opnieuw niet ingeslaagd om de MBO-verpleegkundige af te schaffen. Een eerdere poging in 2004 tijdens project voor een nieuwe beroepenstructuur (het VBOC rapport) waar mw. dr. Meurs ook voorzitter van was, wilde de stuurgroep al dat de verpleegkundige voortaan op HBO niveau zou worden opgeleid. ‘Dat was toen vanwege veel tegenkrachten niet haalbaar’ Zo valt te lezen in het boekje van Knecht tot Kopvrouw van mw. P. Spieker, 2012.
    Een onderscheid door in de wet BIG aanpassingen te maken voor de HBO-v zodat zij bepaalde handelingen zelfstandig mogen indiceren is misschien een steuntje in de rug om differentiatie tussen MBO en HBO verpleegkundige te realiseren. Echter zo leert de de ervaring dat zal wel enige tijd duren voor de aanpassingen in wet BIG gemaakt zijn en dan volgt nog de realisering in de praktijk…..ook geen sinecure.
    Kortom ik ben blij met deze brief van minister Schippers…….en wil in uw blad wel eens een artikel schrijven…..over de procesgang van de nieuwe Beroepsprofielen van het project V&V 2020 vanaf de presentatie op 8 maart 2012 tot heden……..

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.