Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Long covid: bonden geven kabinet 3 weken voor schadevergoeding, anders rechtszaak

Binnen 3 weken een ruimhartige schadevergoeding voor alle verpleegkundigen en andere zorgverleners met long covid, anders volgt een rechtszaak. Dat ultimatum geven vakbonden FNV en CNV het kabinet.
Verpleegkundigen behandelen een coronapatiënt op de cohort-afdeling in het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. Foto: ANP
Verpleegkundigen behandelen een coronapatiënt op de cohort-afdeling in het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. Foto: ANP

FNV en CNV zijn ‘heel erg verbolgen dat er nog steeds niks voor deze zorgverleners is geregeld’, zegt Kitty Jong, vicevoorzitter van FNV in het Parool. Advocaat van CNV Marijn Kingma stelt in hetzelfde artikel dat de staat heeft nagelaten zorgmedewerkers te beschermen. ‘Zo waren er onvoldoende beschermingsmiddelen en hield het kabinet lang vol dat mondkapjes niet meer nodig waren. Dat was in tegenspraak met de internationale richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Subsidieregeling om in dienst te blijven

Er is al wel een subsidieregeling waarmee verpleegkundigen en andere zorgverleners met long covid langer in dienst kunnen blijven. Deze regeling is voor zorgverleners die tussen 1 maart en 31 december 2020 besmet zijn met het coronavirus en daar long covid aan hebben overgehouden. Na 2 jaar ziekte mag een werkgever een werknemer ontslaan. De werkgever kan een beroep doen op het fonds als hij de werknemer toch in dienst wil houden. De overheid dekt dan ongeveer de helft van de loonkosten.

RVS: ‘Ruimhartigere schadevergoeding nodig’

Maar deze subsidieregeling is niet voldoende, vinden de vakbonden. Dat is de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) met hen eens. ‘Er moet ruimhartig worden omgegaan met werkenden met langdurige klachten na covid. En in het bijzonder met zorgpersoneel dat in de frontlinie heeft gestaan gedurende de pandemie’, stelde de RVS in juli. ‘Dit maatwerk is nodig om deze groep te erkennen, te steunen en te behouden op de arbeidsmarkt.’

Reactie NU’91

NU’91, vakbond voor verpleegkundigen en verzorgenden, heeft zich nog niet aangesloten bij het ultimatum, maar is wel blij met de stap van de collega-bonden. ‘Ook wij vinden dat er zo snel mogelijk een schadevergoeding moet komen voor alle zorgverleners met long covid’, benadrukt een woordvoerder. Of NU’91 zich aansluit bij FNV en CNV als er over 3 weken inderdaad een rechtszaak wordt opgestart kan de woordvoerder echter nog niet zeggen. Het liefst willen alle bonden natuurlijk géén rechtszaak maar er goed uitkomen met het kabinet, benadrukken ze.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.