Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verplegen bij ESBL kan veilig op meerpersoonskamer, mét deze contactisolatie

Voor het besmettingsrisico maakt het niet uit of patiënten met een infectie door een ESBL-producerende bacterie op een eenpersoonskamer of een meerpersoonskamer worden verpleegd, zolang contactisolatie op de juiste wijze wordt toegepast.
Het onderzoek benadrukt het belang van infectiepreventie in ziekenhuizen, want lang niet altijd worden resistente bacteriën op tijd herkend. Foto: Alexander Raths / stock.adobe.com)

Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht en het Amphia Ziekenhuis in Breda.

ESBL staat voor extended-spectrum bèta-lactamases, enymen die veel gebruikte antibiotica kunnen afbreken. ESBL-producerende bacteriën zoals de darmbacterie Escherichia coli en Klebsiella zijn belangrijke veroorzakers van bijvoorbeeld urineweginfecties en sepsis.

De meest actuele richtlijn voor infectiepreventie adviseert bij ESBL contactisolatie, bij voorkeur op een eenpersoonskamer. Maar onderzoekers twijfelen al langer of dit echt veiliger is dan ESBL-dragers verplegen op een meerpersoonskamer. Bovendien is het in Nederlandse ziekenhuizen al praktijk ESBL-dragers ook te verplegen op kamers met meerdere patiënten, zegt Marjolein Kluytmans – van den Bergh. Zij is verbonden aan het Julius Centrum van het UMC Utrecht en ook werkzaam op de afdeling infectiepreventie van het Amphia Ziekenhuis in Breda.

Kluytmans – van den Bergh en haar collega-onderzoekers wilden weten of het voor het besmettingsrisico uitmaakt of ESBL-dragers op een eenpersoons- of meerpersoonskamer worden verpleegd. Nursing stelde Kluytmans – van den Bergh 3 vragen over het onderzoek, de resultaten, en praktische adviezen voor contactisolatie bij ESBL.

1 Hoe was het onderzoek opgezet?

’13 Nederlandse ziekenhuizen verpleegden maximaal 18 maanden alle bekende ESBL-dragers op een eenpersoonskamer en maximaal 18 maanden op een meerpersoonskamer. In alle ziekenhuizen waren beide methoden al praktijk, dus toestemming vragen van patiënten was niet nodig. Door kweken af te nemen van patiënten die op dezelfde afdeling waren opgenomen, hebben we onderzocht hoe vaak bacteriën zich verspreidden.’

2 Wat zijn de onderzoeksresultaten?

‘Voor het besmettingsrisico van ESBL-producerende bacteriën maakt het niet uit of ESBL-dragers op een eenpersoonskamer of een meerpersoonskamer worden verpleegd, zolang contactisolatie wordt toegepast. 11 van de 275 ESBL-dragers die waren verpleegd op een eenpersoonskamer hadden minimaal 1 andere patiënt besmet, 4% dus. 14 van de 188 ESBL-dragers op een meerpersoonskamer hadden dat ook, 7%. Geen significant verschil. In totaal bleken 45 mensen besmet, de meeste ESBL-dragers hadden slechts 1 patiënt besmet, een klein aantal 2 of 3. Daarnaast zagen we dat van 95% van de patiënten die een ESBL-bacterie bij zich droegen, dit niet bekend was in het ziekenhuis.’

3 Wat betekenen de resultaten voor verpleegkundigen?

‘Contactisolatie bij ESBL toepassen wordt makkelijker, een eenpersoonskamer is daarvoor niet noodzakelijk. Het onderzoek bevestigt ook dat infectiepreventie essentieel is, want we weten vaak niet dat een patiënt drager is van een resistente bacterie. Goede handhygiëne is ontzettend belangrijk, dus volg de richtlijnen daarvoor en informeer ook patiënten en bezoekers over het belang. Contactisolatie bij ESBL betekent onder andere: handschoenen en een schort dragen, restricties aan het verlaten van de kamer door de patiënt, extra eisen aan de schoonmaak na ontslag, en de deur van de kamer altijd sluiten. Ook aandacht voor het reinigen van toiletten en badkamers is belangrijk, want ESBL-bacteriën verspreiden zich vooral via sanitair.’

Ook in de thuiszorg is infectiepreventie natuurlijk heel belangrijk. Daarom verschenen onlangs deze vijf adviezen over hygiënisch werken voor verpleegkundigen in de wijk.

Kluytmans-van den Bergh MFQ, Bruijning-Verhagen PCJ, Vandenbroucke-Grauls CMJE, de Brauwer EIGB, Buiting AGM, Diederen BM, et al. Contact precautions in single-bed rooms for patients with extended-spectrum beta-lactamase-producing Enterobacteriaceae in Dutch hospitals: a cluster-randomized, crossover, non-inferiority study. Lancet Infectious Diseases 2019, https://doi.org/10.1016/S1473-3099(19)30262-2

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.