Patiënten die tijdens een hartaanval een bijna-doodervaring beleven, hebben dat mogelijk te danken aan een relatief hoog koolzuurgehalte in hun bloed.
Dat blijkt uit een nieuwe wetenschappelijke studie, gepubliceerd in Critical Care.
Onderzoekers van de Universiteit van Maribor in Slovenië onderzochten 52 mensen die een hartaanval in het ziekenhuis hadden overleefd. Van de ex-patiënten was nog bloed bewaard, dat was afgenomen tijdens het hartinfarct. De onderzoekers kregen van iedereen toestemming om het bloed opnieuw te analyseren. Tijdens het onderzoek vonden ze een verband tussen bijna-doodervaringen het koolzuurgehalte in het bloed van de ex-patiënten.
Hartinfarct en wit licht
Elf van de 52 deelnemers aan het experiment hadden tijdens hun hartinfarct visioenen gehad van een wit licht of een lange tunnel. Juist in hun bloed werd veel meer koolzuur oftewel CO2 aangetroffen. Volgens de wetenschappers kan een hoog koolzuurgehalte in het bloed een bijna-doodervaring mogelijk verklaren.
Bijna-dood ervaringen en verpleegkundigen
Vorig jaar interviewde Nursing cardioloog en schrijver Pim van Lommel. Hij legt uit waarom het juist voor verpleegkundigen belangrijk is om kennis te hebben van bijna-doodervaringen en hoe je hier als verpleegkundige mee omgaat.
Critical Care / Nursing
Door: redactie Nursing
Abonneren
Wil je meer achtergrondinformatie? Word nu abonnee van Nursing.
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account