Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Beroepsprofielen: nog geen consensus over ‘zorgkundige’

De verschillende veldpartijen in de zorg hebben nog geen besluit genomen over de naamgeving voor de mbo-opgeleide zorgprofessional van de toekomst. Momenteel ligt er dus nog geen afspraak over de naam zorgkundige.
Beroepsprofielen: nog geen consensus over 'zorgkundige'
Foto: PhotoXpress

Dat zeggen Helma Zijlstra van beroepsvereniging V&VN en Anja Cremers van vakbond NU’91 na van het eerste rondetafelgesprek over het verpleegkundig beroepenhuis.

De oorspronkelijke werktitel van de mbo-opgeleide zorgprofessional van de toekomst, de zorgkundige, viel na de bekendmaking van de nieuwe beroepsprofielen in maart 2012 bij velen niet in goede aarde. Veel mbo-verpleegkundigen zagen de toekomst ineens somber in. Mede om die reden wilde minister Schippers nog vóór verdere uitwerking van de nieuwe beroepsprofielen voor verpleegkundigen, dat er een oplossing zou komen voor de verdeeldheid over die titel. Ze wil dat er een passende titel komt voor de mbo-verpleegkundige, die recht doet aan de kwaliteit en het belang van deze beroepsgroep voor de zorg.

2024

Maar die titel ligt er nu dus nog niet. Helma Zijlstra: ‘Nee, vooralsnog hebben we als veldpartijen nog geen besluit over de naamgeving genomen. Eerst streven we naar inhoudelijke overeenstemming over het onderscheid tussen mbo en hbo. Er ligt dus nog geen afspraak over de naam zorgkundige.’ Anja Cremers van NU’91: ‘Het voorstel naar de minister is nu om die naamgeving op een latere datum te bepalen. Het is eerst van belang om te onderzoeken welke type beroepsbeoefenaren er nodig zijn en wat de behoefte in het werkveld is aan deskundigheid en vaardigheden. In 2024 wordt deze beroepsbeoefenaar pas verwacht.’

Beter onderscheid

Zowel V&VN als NU’91 hechten niet aan de titel zorgkundige. Zijlstra: ‘Het is zonde als de discussie zich focust op de naam en niet op de onderliggende uitgangspunten. Als er een beter alternatief is, staan wij daar als beroepsvereniging zeker voor open. Als het maar wel duidelijk onderscheid maakt tussen mbo- en hbo-opgeleide professionals in de verpleging. Want daarover zijn we het met elkaar eens.’

Plusverpleegkundige

De meeste verpleegkundigen op Nursing.nl zien niets in andere functienamen voor mbo- en hbo-verpleegkundigen. Moet het toch anders, dan scoort ‘plusverpleegkundige’ voor de hbo’er het hoogst. Dit bleek uit een poll op Nursing.nl. Heb jij nog goede suggesties voor een andere naam voor de mbo- of juist hbo-verpleegkundige van de toekomst? Laat je reactie achter!

3 REACTIES

 1. @ Alice – er moet niet alleen een verschil in beloning komen, maar daaraan voorafgaand een differentiatie in functie. En de mogelijkheid om via de weg van ECT’s up te graden. Dan wordt er recht gedaan aan de functie-inhoud én de kwalificatie van verpleegkundigen (nog steeds soms verpleegsters/verplegers en/ of zusters/ broeders genoemd).
  Daarnaast lijkt het mij dat het gebrek aan onderscheid tussen alle functieniveaus onvoldoende tot uiting komt in zowel inhoud als benaming en beloning. Nog een hoop werk te doen!
  Groet,
  Marian van ’t Klooster

 2. Lees alle reacties
 3. De vraag is, voor wie is de titel belangrijk. Voor de patient? die kent alleen een verpleegkundige. De verpleegkundige zelf? Dan is volgens mij MBO en HBO verpleegkundige een prima titel. Voor de werkgevers? die moeten dit verschil nog uitdrukken in een passende beloning.
  Alice Bakker, Almere

 4. Beste allen,
  Een suggestie voor de functienamen:
  Expliciet wordt beschreven dat de HBO-verpleegkundige geupgrade wordt.Daarbij is regie een kernbegrip in het profiel van de HBO verpleegkundige. Zou vanuit dat perspectief de functienaam van de HBO opgeleide verpleegkundige ‘regieverpleegkundige’ kunnen zijn?
  De MBO opgeleide verpleegkundige blijft dan de functienaam als verpleegkundige houden.
  Met groet,
  Marijke van der Ende
  Leeuwarden

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.