Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Palliatieve sedatie bij covid-19-patiënten kan beter: adviezen Ikazia Ziekenhuis

Voor covid-19-patiënten met hoge zuurstofbehoefte blijkt reguliere palliatieve sedatie vaak onvoldoende. Deskundigen van het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam pasten hun protocol aan en delen hun best practices.
verpleegkundigen aan het bed op de corona-afdeling
Een aangepast protocol voor palliatieve sedatie moet ervoor zorgen dat ook patiënten met covid-19 comfortabel zijn in de terminale fase (foto: Arie Kievit, ANP)

De reguliere Richtlijn palliatieve sedatie is niet toereikend voor covid-19-patiënten, vooral die met een hoge zuurstofbehoefte (zoals bij high flow nasal oxygen, HFNO). Dat merkten deskundigen van het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam. Met de normale doseringsschema’s komen deze patiënten na korte tijd van bewustzijnsverlaging weer bij bewustzijn en zijn dan enorm oncomfortabel.

Aangepaste dosering midazolam

Op basis van hun klinische ervaringen hebben deze deskundigen hun ziekenhuisprotocol palliatieve sedatie aangepast voor covid-patiënten. Hierin wordt bijvoorbeeld geadviseerd om de startbolus midazolam intraveneus toe te dienen en zo nodig te herhalen. En om de continue dosis midazolam stapsgewijs te verhogen indien nodig.

Ook kan morfine worden toegevoegd, maar hogere doseringen morfine leiden niet tot meer vermindering van de dyspneu. Met het aangepaste protocol kan de arts beter inspelen op het discomfort van de covid-patiënt in de terminale fase.

Expert palliatieve zorg Paul Vogelaar vertelt alvast wat er gaat veranderen in de nieuwe richtlijn Palliatieve sedatie die binnenkort uitkomt. Ook vertelt hij meer over jouw rol als niet-gespecialiseerd verpleegkundige.

Vroege inzet palliatief team

Ook adviseren de deskundigen van Ikazia om vroegtijdig het palliatieve team in te schakelen bij covid-patiënten. Patiënten zijn vaak nog heel alert, en ervaren ondanks ernstige hypoxemie weinig dyspneu. Het is voor hen moeilijk de acute achteruitgang voor te stellen die vaak optreedt bij covid-19.

Dat bemoeilijkt de communicatie over eventuele inzet van palliatieve sedatie. Er zijn vaak meerdere gesprekken nodig om deze patiënten en naasten voor te bereiden op het naderend afscheid.

Details over het aangepaste protocol en 2 casussen vind je in Medisch Contact.

* Marianne ten Cate, palliatief verpleegkundige; Anniek Brink, aios interne geneeskunde; Liesbeth Struik, verpleegkundig specialist oncologie; Martine Thijs-Visser, internist-oncoloog. Allen werkzaam in het Ikazia Ziekenhuis, Rotterdam.

Op 14 september vindt weer het Jaarcongres Palliatieve Zorg plaats. Onder andere met longarts Sander de Hosson die toelichting geeft op de nieuwe richtlijn Palliatieve sedatie. Bekijk het programma en schrijf je snel in.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.