Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Palliatieve zorg: nieuwe handreiking benadrukt belang stellen surprise question

De nieuwe handreiking Palliatieve zorg thuis is geschreven voor verpleegkundigen en verzorgenden. De adviezen gaan over het versterken van de eigen regie van ongeneeslijk zieke patiënten en hun naasten, herkennen van de palliatieve fase en indicatiestelling, proactieve zorgplanning en competenties.
Foto Fotolia

De handreiking Palliatieve zorg thuis is een uitwerking van het Kwaliteitskader palliatieve zorg en gemaakt in samenwerking met V&VN.

Surprise question

Een van de adviezen is jezelf de surprise question stellen als bij de patiënt de ziekte verergert, complicaties optreden, de patiënt slechter gaat functioneren of als hij of zij zelf aangeeft dat het niet goed gaat.

Een hbo-v student onderzocht de meerwaarde van de surprise question en van andere interventies in de palliatieve zorg. Lees over haar onderzoeksresultaten.

Zou het je niet verbazen als de patiënt binnen een jaar komt te overlijden, bespreek dit dan met de centrale zorgverlener of, als niet duidelijk is wie dit is, met je eigen team en met de huisarts. Doel van dit gesprek is duidelijkheid krijgen over waar het vermoeden op is gebaseerd en wat dit betekent voor de zorg, aldus de handreiking.

Onderzoek van een specialist ouderengeneeskunde laat zien dat alléén de surprise question stellen niet voldoende informatie geeft over de palliatieve zorgbehoeften. Welke aanleidingen zijn nog meer belangrijk om in de gaten te houden voor een Advance Care Planning gesprek?

Instrument voor besluitvorming in palliatieve fase

De handreiking verwijst voor besluitvorming in de palliatieve fase naar de gelijknamige methodiek van het IKNL. Besluitvorming in de palliatieve fase gaat uit van palliatief redeneren, een toegepaste vorm van klinisch redeneren.

Palliatief redeneren heeft 4 stappen: de situatie in kaart brengen, problematiek samenvatten en proactief beleid maken, afspraken maken over evalueren en bijstellen.

Voor palliatief redeneren zijn van 15 richtlijnen palliatieve zorg toepassingskaarten gemaakt. Er zijn bijvoorbeeld toepassingskaarten voor delier, dyspneu, ileus en vermoeidheid bij kanker.

Andere culturele achtergrond

Heeft de patiënt een andere culturele achtergrond, kunnen verpleegkundigen bij gesprekken over de laatste levensfase filmpjes van Pharos gebruiken. Er zijn filmpjes voor gesprekken met Turkse, Marokkaanse, Antilliaanse en Chinese migranten.

Meer adviezen

Verder benadrukt de handreiking onder andere het belang van het bespreken van wilsverklaringen en van scholen van verpleegkundigen. Voor palliatieve zorgplanning wordt verwezen naar erkende methoden zoals de PaTz-methodiek en Zorgpad Stervensfase.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.