Structureel opschalen naar 1700 ic-bedden is niet mogelijk en wenselijk. Naar 1350 bedden wél, maar alleen als het verpleegkundig beroep aantrekkelijker wordt, zeggen V&VN-IC en de NVIC. Hoe dat kan staat in hun concept-advies over de ic-capaciteit, waar ook niet-leden tot en met woensdag 17 juni op kunnen reageren.
Minister De Jonge van VWS denkt dat structureel opschalen naar 1700 ic-bedden nodig is om vuurtjes die het coronavirus veroorzaakt snel te kunnen uittrappen. Maar een ic-capaciteit van 1700 bedden is hoe dan ook alleen mogelijk voor piekmomenten van maximaal een maand, schrijven V&VN-IC en de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. Een ic-verpleegkundige is dan tijdelijk verantwoordelijk voor 3 patiënten.
Opschalen
De verenigingen stellen voor het verhogen van het aantal ic-bedden een soort harmonicamodel voor: stap 1 is het 100% beschikbaar maken van de huidige ic-capaciteit, zo’n 1150 bedden. Volgens de verenigingen waren begin dit jaar door een tekort aan verpleegkundigen maar 900 ic-bedden operationeel.
Stap 2 in hun model is het structureel opschalen naar ongeveer 1350 ic-bedden, door extra bedden te creëren op de ic-afdelingen. Stap 3 is zorgen dat er tijdens een piek in totaal 1700 ic-bedden beschikbaar zijn, met ook bedden voor ic-zorg op andere afdelingen.
‘Meer verpleegkundigen nodig’
Voor deze manier van opschalen zijn meer ic-verpleegkundigen nodig en meer verpleegkundigen voor covid-verpleegafdelingen, benadrukken V&VN-IC en de NVIC in hun concept-advies. Ook pleiten ze voor een grotere flexibele schil van ondersteuners, zoals verkoever verpleegkundigen en anesthesiemedewerkers, met een passende scholing en afgebakend takenpakket. Tegelijk moeten ic-verpleegkundigen geschoold worden in de rol van supervisor.
‘Inzetten op instroom en behouden’
Voor het opschalen van de ic-capaciteit zijn een hogere instroom en vooral behoud van verpleegkundigen de belangrijkste uitgangspunten, benadrukken V&VN-IC en de NVIC. ‘En niet alleen van de ic-verpleegkundigen en verpleegkundigen op andere afdelingen in het ziekenhuis, maar van alle verpleegkundigen’, aldus Rowan Marijnissen, voorzitter V&VN-IC.
Zeggenschap
Behalve meer financiële waardering is volgens de verenigingen ook meer zeggenschap voor verpleegkundigen nodig. IC-verpleegkundigen moeten wat hen betreft tijdens een crisis een rol krijgen in het OMT van hun eigen organisatie en meer betrokken worden bij de netwerken van de ROAZ (Regionaal Overleg Acute Zorgketen).
Opleiden
Ook moeten meer ic-verpleegkundigen worden opgeleid, een plan daarvoor wordt nog uitgewerkt, net als een plan voor het stimuleren van de instroom en het opnieuw kunnen inzetten van voormalig ic-verpleegkundigen.
Zelfroosteren en combinatiebanen
De verenigingen pleiten ook voor het invoeren van flexibele roosters/zelfroosteren en voor het stimuleren van combinatiebanen (bijvoorbeeld seh/ic). Daarvoor zou bijvoorbeeld het minimumaantal uren dat op de ic gewerkt wordt (vaak 24 uur per week) losgelaten moeten worden. Om nachtdiensten minder zwaar te maken zouden (vaker) powernaps en gezonde maaltijden aangeboden moeten worden.
Piek
Om voor piekmomenten een capaciteit beschikbaar te hebben van 1700 ic-bedden moeten vooral ic-verpleegkundigen beter gefaciliteerd worden, schrijven V&VN-IC en de NVIC. Kinderopvang op minder dan 500 meter van het ziekenhuis, meer parkeerplaatsen beschikbaar en psychische ondersteuning via peer support noemen ze als voorbeelden.
Reageren
Alle verpleegkundigen, dus ook niet-leden, kunnen reageren op het concept-advies door te mailen naar ic@venvn.nl. Eind deze week wordt het definitieve advies aangeboden aan het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), aldus Marijnissen.
Lees Interacties
Praktijk
Organisatie van zorg
Footer
Nursing Vlaanderen
Ga naar Nursing.be
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account