Onderzoekers van het RIVM bedachten een methode waarmee FFP-2 mondmaskers die eigenlijk voor eenmalig gebruik zijn bedoeld, vaker kunnen worden gebruikt.
Bekijk ook het artikel: ‘Mondneusmaskers: dit moet je weten’
Uit een pilotonderzoek van het RIVM bleek dat zogeheten FFP2-mondmaskers tot tweemaal toe na sterilisatie met waterstofperoxide nog voldoende hun vorm hadden behouden en in staat waren deeltjes tegen te houden. De onderzoekers spreken van een ‘acceptabele kwaliteit’ van de kapjes na het proces.
Voorlopige conclusies
Hoewel dit de resultaten zijn van oriënterende testen en er slechts voorlopige conclusies worden getrokken, reageert het Outbreak Management Team (OMT) van het RIVM positief. ‘Het OMT ziet het nut van deze toepassing indien er dringende tekorten ontstaan.’
Twijfels
Onder een post van longarts Gert Jan Braunstahl op LinkedIN is men twijfelachtig over het hergebruik van mondkapjes. Zo zegt een veiligheidskundige: ‘Een mondkapje, zowel FFP1, 2 of 3 moet na gebruik worden weggegooid. Door de techniek in het masker is het niet mogelijk deze te reinigen of te ontsmetten (…) doe je vuile maskers in een plastic zak om ze te verzamelen dan heb je zeer grote kans op kruisbesmetting en zal het de virussen en bacteriën niet afdoen afdoden. Advies is dus niet ontsmetten of reinigen. Zet de maskers zeer efficiënt in.’ Ook een medewerker van medische hulpmiddelen-fabrikant 3M, raadt het recyclen van wegwerpmaskers absoluut af. ‘De filterende werking van het materiaal degradeert waardoor schijnveiligheid kan ontstaan.’
Reactie RIVM
Arjan van Drongelen, RIVM-specialist op het gebied van schoonmaak, desinfectie en het steriliseren van medische hulpmiddelen reageert: ‘Duidelijk moet zijn dat het echt om pilotonderzoek gaat en dat we slechts voorlopige conclusies moeten trekken uit dit onderzoek. Het kan een oplossing zijn in uiterste noodgevallen.’ Van Drongelen benadrukt ook nog dat de methode alleen werkt bij maskers die visueel schoon zijn, waar bijvoorbeeld geen bloed of make-up op zichtbaar is. Ook moet er een mogelijkheid zijn tot het steriliseren van medische hulpmiddelen, zoals in de ziekenhuizen. Verpleegkundigen in de wijk hebben dus niet veel aan deze methode.
Schaarste
De mondkapjes zijn momenteel schaars. Gisteren berichtte Nursing nog dat bijna 70% van de verpleegkundigen veel last heeft van de schaarste aan beschermende middelen.
Lees Interacties
Praktijk
Patiëntveiligheid
Footer
Nursing Vlaanderen
Ga naar Nursing.be
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account