Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Recensie ‘De Tafel van Twee’

Studente mbo-v Ella Cadee schreef voor Nursing een recensie over het toneelstuk 'De Tafel van Twee' door Thomas Borggrefe.
Recensie 'De Tafel van Twee'

‘Een eye opener met betrekking tot het onderwerp dementie’
Door: Ella Cadee

1×2 = 2, 2×2 = 4, 3×2 = 6.

Met deze opsomming van de tafel van twee begon de voorstelling ‘De Tafel van Twee’ op het Nursing Event in Ede. 

In deze voorstelling zette Thomas Borggrefe weer een prachtige voorstelling neer met betrekking tot het onderwerp dementie, maar dit keer met de aandacht naar de partner van een dementerende vrouw: haar man Karel. Hoe kan hij met zijn vrouw in contact blijven en zich aansluiten bij haar belevingswereld, kan hij de zorg wel aan?

Alzheimer is een drama binnen een relatie. Haar man die voor altijd en eeuwig trouw wil blijven en bij zijn vrouw wil blijven no matter what, alles blijft proberen wanneer zijn vrouw angstig is, omdat de sirenes op de eerste maandag van de maand haar angstig maken en moet laten terugdenken aan de oorlog die ze heeft meegemaakt. Haar man die constant zegt kom maar kom maar niet bang zijn ik ben bij je lieverd, lief,  maar na een tijd zo emotioneel en fysiek overbelast raakt en een toch een overweging neemt om zijn vrouw te plaatsen in een verzorgingshuis. 

Thomas Borggrefe staat bekend om zijn voorstelling met betrekking tot het onderwerp dementie. Hij speelt geweldige personages in dit stuk en laat de problematiek zien omrent het verlies van het geheugen van de dementerende vrouw, maar ook het goedgespeelde verdriet, eenzaamheid, boosheid en schuldgevoelens van de partner. 

De nieuwe voorstelling de tafel van twee is een eye-opener met betrekking tot dementie en de problematiek die het kan aanrichten in een huwelijk. Het dementeringsproces met de verschillende fasen met als begin lichte geheugenverlies met hierbij nog zelfherkenning en langzamerhand het meer leven in het verleden dan in het heden werd erg goed gespeeld.

Een goed gespeeld stuk, veel was herkenbaar, de drama stond op de voorgrond, maar iets meer humor had gemogen.

Ella Cadee doet de mbo-v aan het Noorderpoortcollege te Groningen 

4 REACTIES

 1. Thomas Borggrefe heeft inmiddels een nieuwe voorstelling over dementie gemaakt.
  “Bovenkamer” belicht de belevingswereld van een man die lijdt aan dementie. De voorstelling laat niet alleen de binnenwereld van de man zien, maar ook de betekenis van muziek in het proces van dementie.

 2. Lees alle reacties
 3. Het is meer dan 15 jaar geleden dat ik in het verzorgingshuis met dementerenden werkte. Het proces begon destijds meestal op de één of twee persoonskamers en eindigde uiteindelijk op de verpleegafdeling.
  In 11 jaar tijd heb ik het hele proces velen malen meegemaakt.
  Thomas liet het nog eens voorbij komen. Zo echt speelt hij zonder de rol van Karel en Els dat het gewoon pijn doet.Om de rauwe werkelijkheid.
  En wat ik toen niet kon ( of mocht) doen deed ik nu wel; ik moest erom huilen. En ik was niet de enige in de zaal die het te kwaad kreeg.
  Gelukkig.
  Thomas, bedankt!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.