Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Verpleegkundig onderwijs sluit onvoldoende aan op praktijk

Het onderwijsprogramma van verpleegkundigen sluit onvoldoende aan op de dagelijkse praktijk. Dat blijkt uit landelijk onderzoek in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). De organisatie wil een beter samenspel tussen beroepsopleidingen en ziekenhuizen op regionaal niveau.
Verpleegkundig onderwijs sluit onvoldoende aan op praktijk

In het onderzoek, uitgevoerd in samenwerking met Calibris, staat de vraag ‘Over welke kennis en vaardigheden moeten beginnend verpleegkundigen beschikken om in een algemeen ziekenhuis te kunnen functioneren?’ centraal. Om deze te beantwoorden zijn onder andere verpleegkundigen, managers, afdelingshoofden en opleidingsfunctionarissen uit algemene ziekenhuizen geraadpleegd. Onderzoeksthema’s zijn de ontwikkelingen in het ziekenhuis, de kwaliteiten van de beginnend verpleegkundige en de wijze waarop zij worden opgeleid.

Verpleegkundig rekenen
Uit de resulaten blijkt dat er verbering nodig is wat betreft de kennis die nodig is om verpleegkundige zorg te kunnen leveren. Vooral op het gebied van anatomie, fysiologie en pathologie en verpleegkundige rekenen lijken het benodigde niveau en het niveau van de beginnend verpleegkundige uit elkaar te groeien. Daarnaast kunnen de beginnend verpleegkundigen moeilijk verbanden leggen en zijn ze te weinig zelfsturend.

Beroepsopleiding
Het rapport concludeert ook dat ziekenhuizen zich sterk betrokken voelen bij het opleiden van verpleegkundigen. Dit geldt zowel voor het meebepalen van de inhoud als de uitvoering van delen van de verpleegkundige beroepsopleidingen op mbo- en hbo-niveau.

Samenwerken
Het beschrijven van de kennis en vaardigheden van beginnend verpleegkundigen is een eerste stap om ziekenhuizen te stimuleren een visie te formuleren voor de verpleegkundige opleidingen, legt Jaap Scholten uit. Hij is beleidsadviseur Kwaliteit en Arbeid van de NVZ en betrokken bij het onderzoek. De volgende stap is het realiseren van samenwerkingsverbanden tussen scholen en ziekenhuizen. ‘Er wordt al samengewerkt, maar het is de bedoeling dat ziekenhuizen nog meer in gesprek gaan met de opleidingen.’

De gezamenlijke inventarisatie door de NVZ over de richting van de verpleegkundige zorg en de rolinvulling van de verpleegkundige zijn gebundeld in het boek ‘Een kwestie van samenspel’. De digitale versie van het boek is hier te downloaden.

Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

Meer Nursing


NursingBanen

Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


Quinten Manuel, blogger
Quinten (18) is derdejaars mbo-verpleegkunde (bol) in Groningen. Hij blogt over zijn leven als verpleegkundige in opleiding en alles wat hij tegenkomt.
Ga naar de weblog van Quinten.

NursingExperts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan.
Volg de Nursing Experts.

5 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Ik zie duidelijk de verschillen nog steeds tussen de inservice opgeleide mensen en de huidige verpleegkundigen. Veel meer praktijkgericht. ik zou zeggen: laat de inservice maar terugkomen ipv al die studiebollen die amper praktiche vaardigheden hebben en ook nog denken het beter te weten. Gewoon weer aftekenen in je praktijkboekje, en niet 1x maar een aantal keer voor je handelingen, werken en leren tegelijk. Beter gemotiveerde mensen hou je daar aan over en beter praktijkgevormd. trekt ook vast meer mensen aan en maakt het vak weer aantrekkelijk.

  3. Mbo verpleegopleiding weer vlgs de ouderwetse inserve methode door perifere ziekenhuizen zelf georganiseerd. Dit wel met competentiegericht OPO boekje lijkt me een goed uitgangspunt! Heerlijk, weer veel leerlingen op de afdeling, vakkennis en ook anatomie gedoceerd door eigen artsen, pp de werkvloer het vak van onderaf opbouwen waardoor ze verbanden gaan zien, langzaam zelfvertrouwen kweken etc etc ik zoe alleen maar voordelen!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.