Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Verpleegkundige ziet op tegen komst vakantiekracht

Het merendeel van de verpleegkundigen ziet op tegen het werken met vakantiekrachten. Dat blijkt uit een poll op Nursing.nl.
Verpleegkundige ziet op tegen komst vakantiekracht

Vakantietijd is hard werken. De vaste krachten vertrekken met z’n allen naar hun vakantiebestemming en laten zorginstellingen achter met personeelskrapte en – vaak onervaren – vakantiewerkers.

Ze kosten tijd
Van de ruim 200 stemmers op de poll zegt 41% ‘een beetje’ op te zien tegen het werken met deze vakantiekrachten, ook al begrijpen ze dat zij nodig zijn om het personeelstekort op te vangen.  22% ziet het helemaal niet zitten en vindt dat de vakantiewerkers vaak meer tijd kosten dan dat ze opleveren.  

Leren
27% van de stemmers vindt het juist leuk, eens wat nieuwe mensen op de afdeling rond te hebben lopen. ‘Daar kun je tenslotte van leren,’ is hun mening. 10% maakt het niet uit of er nu wel of niet vakantiekrachten worden ingezet tijdens de zomermaanden.

Tips
In het juninummer van Nursing vind je tips & trucs om onderbezetting tijdens de zomer op te vangen én hoe je het beste kunt omgaan met je tijdelijke collega’s. Het hele zomerartikel vind je in de papieren versie van hét verpleegkundig vakblad.  

Door: redactie Nursing, Nienke Berends

Nursing juni: Vakantiewerker, aanwinst of blok aan je been?

3 REACTIES

  1. Jammer als je zo tegen krachten aankijkt die je komen helpen. Door duidelijk afspraken te maken met elkaar waar de vakantiekrachten ingezet gaan worden, maak je al heel veel duidelijk voor iedereen. Stuur de vakantiekracht ook niet elke dag naar een andere kamer maar geef de kans om een stukje routine op te bouwen, werk hem/haar goed is en kijk dan eens wat er bij kan komen.
    Ik heb een tijd als uitzendkracht gewerkt in verschillen settings en de houding van collega’s doet heel veel.Bij de ene afdeling kom je in een gesloten setting en blijf je duidelijk de buitenstaander en bij de andere afdeling krijg je bloemen als je weggaat en wil eigenlijk iedereen dat je blijft.Ik was al een ervaren verpleegkundige die geen routine op hoefde te bouwen dus daar lag het niet aan.
    Of de vakantiewerker al dan niet voldoet, ligt voor een groot deel aan de setting waarin ze/hij komt.Duidelijk afspraken en-hoe druk het ook is- een goede begeleiding op de eerste dagen, dat maakt alles uit.

  2. Lees alle reacties
  3. Binnen ons team hebben wij vaak “oud” stagiaires aan het werk. En dat is prettig. Het is moeilijk om aan nivo 3 en 4 vakantie werkers te komen. Dus naast deze werkers is het voor de rest ook flink aan poten. Maar met humor, positief blijven, schouderklopjes hebben we het tot nu toe aardig gered. Steek tijd en aandacht in je vakantiewerker, liefst voor de grootste drukte. Ze zijn het waard.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.