Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Verpleegkundigen kunnen minder lang doorwerken

Werken tot je 75e is bijna niet mogelijk als verpleegkundige. De gezondheidszorg scoort op het gebied van werkvermogen als een na slechtste in onderzoek van Stichting Blik op Werk. Met name mensen die op hbo-niveau werken, zijn eerder opgebrand.
Verpleegkundigen kunnen minder lang doorwerken

Dat blijkt uit gegevens van de WAI-datebase die Stichting Blik op Werk beheert. Hierin is het werkvermogen vastgesteld van circa 100.000 werknemers in vrijwel alle sectoren. Uit deze gegevens bleek ook dat de meeste Nederlanders wel tot hun 75e door kunnen werken.

Werkvermogen
‘Na onderwijs is gezondheidszorg de slechtst scorende sector in onze database op het gebied van werkvermogen’, aldus Jan Laurier, voorzitter van Stichting Blik op Werk. ‘Werknemers in de zorg schatten de kans structureel lager in dat zij fysiek en psychisch gezien nog 2 à 3 jaar kunnen doorwerken in dezelfde functie.’ Zelfs werknemers in de bouw zijn hierover positiever, volgens Laurier.

Hbo-diploma
Daarnaast viel binnen de gezondheidszorg op dat vooral mensen met een hbo-diploma het vermogen om te kunnen blijven werken lager inschatten. ‘Het werkvermogen van de hbo’ers bleek structureel lager dan dat van mensen met een wetenschappelijke opleiding. En in de leeftijd 35-55 scoren collega’s met een lagere opleiding ook beter’, aldus Laurier.

Verpleegkundigen
Laurier vermoedt dat de hbo’ers in de zorg een beroep hebben waarin ze zich weinig doorontwikkelen. ‘Uit onderzoek blijkt namelijk dat het werkvermogen hoger blijft wanneer mensen hun leven lang leren.’ Om welke beroepen het precies gaat weet hij niet, ‘maar verpleegkundigen vallen in elk geval onder deze groep’.

Uitval
Laurier vindt de gegevens zorgelijk. ‘Het betekent dat in de gezondheidszorg het risico hoog is dat mensen uitvallen. Dan steven je af op een tekort aan personeel.’

Door: redactie Nursing

Meer Nursing

Vacatures in je mailbox
Ben jij toe aan een nieuwe job of wil jij weten welke vacatures er zijn in jouw vakgebied? Meld je dan aan voor de vacature-nieuwsbrief.

Dossier Carrière
Sollicitatietips op een rij, do’s en don’ts tijdens je functioneringsgesprek en het laatste carrière nieuws vind je in het dossier Carrière…

NursingBanen
Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


3 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Wat een onzin!! Ik ben 69 en heb HBO en werk nog 3 nachten per weekin een zg “step-down” unit(->ICU zonder beademing)
  Mijn manager is blij dat ik dat doe, want kan met 45 jaar ervaring veel pas afgestudeerde collega’s helpen!Ik denk dat het onderzoek door niet-actief werkende theoretische mensen gedaan is.
  Patienten vinden het vaak fijn dat iemand boven de 50
  hen verzorgd.

 3. Reactie op leeftijd verpleegkundige.
  Ik ben 70,tot volle tevredenheid werkzaam in een Bijna Thuis Huis.Mijn baas gaat een nieuw beleid invoeren waardoor ik niet meer in deze functie kan blijven werken. Wel mag ik de wijk in!
  Dan geen leefttijdsgrens?Allemaal erg frusterend en in mijn ogen oneerlijk.leeftijdsdiscriminatie?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.