Vorige week berichtte Nursing ook over de schaarste aan beschermende middelen, die door veel verpleegkundigen wordt gemeld. In de tussentijd is nog weinig veranderd, zo blijkt uit de tussenstand van de poll die Nursing gistermiddag plaatste. Er kan nog steeds gestemd worden. Daaruit blijkt dat bijna 70% van de verpleegkundigen veel last heeft van de schaarste aan beschermende middelen. Ruim een kwart (26%) meldt dat er een beetje schaarste is, bij 4% van de pollstemmers is alles nog voorradig.
Werken zonder beschermende maatregelen
Beroepsvereniging V&VN maakt zich zorgen, met name over de wijk. ‘Verpleegkundigen en verzorgenden in de wijk moeten geregeld samendoen met een flesje handalcohol. Ze lopen met z’n allen bij cliënten naar binnen en verlenen zorg zonder extra maatregelen.’
Reacties social media
Ook onder verpleegkundigen op social media is veel onrust over de situatie. Bij Emmy, werkzaam in de ggz, bijvoorbeeld: ‘Schaarste? Er is gewoon niks!’
Schaarste? Er is gewoon niks! #ggz#ghz
— Em (@EmmymetY) March 16, 2020
Ook in de wijk is het beknibbelen, meldt Amelle op Twitter:
Thuiszorg hier. Wij hebben 5 goede mondkapjes voor het hele team. En een doos van de simpele papieren soort. Wel genoeg hand alcohol. Verder leven we op de Noro box. Als die op is, is het op denk ik…
— Amelle (@Amelle80409087) March 16, 2020
Mariska en haar team kunnen het nog heel even uitzingen:
We kunnen nog even vooruit in ons team, nog geprobeerd om ons voorraad bij te vullen maar nergens meer mondkapjes en handalcohol te verkrijgen.
— Mariska de Winter (@MariskaLanting) March 16, 2020
Blijf signalen doorgeven!
V&VN had gisteren een crisisoverleg met VWS, onder meer over dit onderwerp. Gerton Heyne van V&VN: ‘De signalen over tekorten aan beschermende middelen, zoals mondmaskers en handgels, werden herkend. Afgesproken is dat op korte termijn extra middelen worden gekocht en geproduceerd. Ook wordt regionaal in kaart gebracht waar de grootste tekorten zijn en waar eventuele overschotten, en hoe de middelen beter te verdelen. Blijf dus vooral je zorgen en signalen doorgeven aan ons meldpunt. Wij zorgen dat die signalen terecht komen bij de partijen die er iets aan kunnen doen.’
Geen reactie
Minister Bruins reageerde gisteren op Kamervragen dat de vraag naar beschermende middelen groter is dan het aanbod. Hij zei ook meerdere maatregelen genomen te hebben: de inkoop zal gedaan worden door een centraal team van inkopers van meerdere ziekenhuizen. De coördinatie van inkoop en distributie ligt bij de directeuren publieke gezondheid (DPG), in samenspraak met het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ).
Nursing heeft VWS en het ROAZ meerdere malen gevraagd om meer informatie over de huidige stand van zaken, maar die kunnen of willen zij op dit moment niet geven.
ook wij kampen met grote tekorten. Met name mondkapjes zijn het probleem. Via het Roaz moet ik nu een inventarisatie lijst gaan bijhouden wat er nodig is per dag aan middelen en materialen. Ik heb tasjes gemaakt voor de medewerkers waarin 4 !!mondkapjes zitten. Deze alleen te gebruiken als je zelf hoest of als de cliënt hoest. Maar bijna iedereen hoest dus het is een heel klein pleistertje op een hele grote wond. En dan nog niet te spreken over de kruisinfecties die kunnen ontstaan van medewerker op client. Daarnaast is handalcohol zeer zinvol omdat wij in huizen komen waar de hygiëne heel ver te zoeken is, De thuiszorg moet meer gehoord en gezien worden anders worden wij een hele grote besmettingsbron
Bij ons is er (net als in de rest van zorgend nederland) veel onrust. Volgens de werkgevers is handalcohol niet nodig, wel handen wassen. Handschoenen mogen alleen met krappe mate gepakt worden maar liever niet.
Verder wordt er op de vraag of er ter geruststelling van de medewerkers 1 mondkapje verschaft kan worden zodat deze thuiszorg medewerkers zelf kunnen inschatten of deze nodig is bij die cliënt. Hier kwam een opmerking op dat dit niet gaat gebeuren, er zijn al te korten en de voorschriften van de RIVM worden gevolgd. Naar mijn inzien is hierdoor de kans op besmetting van de kwetsbare ouderen waar voornamelijk onze zorgverlening ligt vele malen vergroot. Het heeft geen nut om naar een cliënt te gaan waarbij je constateert dat deze hoest, je vervolgens een temperatuur op moet meten (als ze al zelf een thermometer hebben) vervolgens bij een temp van >38 een arts bellen voor overleg en daarna weer verder met je route… zonder beschermende maatregelen!!!
Door materiaal tekorten worden veiligheidsmaatregelen steeds verder afgeschaald.
Personeel niet meer getest en zo vindt verdere besmetting plaats die niet gemeten of geregistreerd wordt.
Ik sta voor mijn vak en ben niet in paniek, absoluut niet.
De beste crisismanagers zijn verpleegkundigen, dat is hun vak!!!
Weer wordt de handalcohol schaarste aangestipt. Het is hopelijk inmiddels algemeen bekend dat het virus bestreden Kan worden door o.a…..handen wassen??????? Handalcohol/ gel is tegen bacteriën???
Zorgelijker is de schaarste aan kapjes, spatbrillen en beschermende kleding!!
Straks moeten we cohort verplegen! Hoe dan? Onbeschermd?
Vergaderen ja, continu, het ene crisis overleg volgt het andere op. Niet de verpleegkundigen, degene die aan het bed staan? Die staan daar en alles raakt op. Er is genoeg…. maar ondertussen. Heel jammer
In Belgie zijn gevangenen aan het naaien , mondkapjes voor de verpleegkundigen. Staat artikel in de Morgen. Misschien een idee?? Maar op vrijwillige basis mensen die goed kunnen naaien , dan meld ik me aan. Ik heb het nog niet voorbij zien komen op Facebook, maar zet het patroon zo snel mogelijk op internet. Het verspreid zich vast wel.
Kan ook in de Nursing als mail. IDEE??
Er is een facebookgroep gemaakt mondkapjes maken nederland. Er zijn veel vrijwilligers die mondkapjes willen maken. Het patroon is gemaakt door een neurochirurg uit belgie. Is hier belangstelling voor>
Ik heb er belangstelling voor, heb echter geen facebook, is het nog op een andere manier te bekijken (you tube? oid).
Graag!
Bij ons bijna geen mondkapjes, zelf maken is een optie, beter iets dan niets.