Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vraagbaak euthanasie voor verzorgenden

Vanaf 15 juni 2011 kunnen verzorgenden en verpleegkundigen in heel Nederland hun vragen over euthanasie stellen aan speciaal getrainde collega's. Dit kan telefonisch bij de SCEN v&v-helpdesk.

Bij de helpdesk werken speciaal opgeleide verzorgenden en verpleegkundigen. Zij adviseren en ondersteunen telefonisch bij alle vragen en onzekerheden over euthanasie, hulp bij zelfdoding en andere vragen rond het levenseinde. Ook geven zij adviezen over palliatieve zorg of verwijzen de vragensteller door naar de regionale consultatieteams palliatieve zorg.

Pilot
Het SCEN-project is een initiatief van KNMG en V&VN en startte op 14 maart met een pilot in de regio’s Holland Noord, Kennemerland en Limburg. Het project moet de samenwerking tussen verzorgenden, verpleegkundigen en artsen rondom euthanasie en beslissingen rondom het levenseinde verbeteren. In V&VN Magazine vertelt SCEN-verpleegkundige Lilian Verkoeijen dat er nog niet veel telefoontjes zijn binnengekomen. ‘Het heeft een aanlooptijd nodig’, zegt zij. ‘Meestal duurt het drie tot zes maanden voor een telefoonnummer een beetje bekend raakt. De pilot duurt een jaar, maar ik vraag me eerlijk gezegd nu al af of dat wel lang genoeg is.’

 

De helpdesk is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 16.00 uur via telefoonnummer 020 592 33 48.

Bron: V&VN

Auteur: Redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.