Verpleegkundige in de wijk Jennifer vecht tegen onnozele bureaucratie in de zorg. Irritatiepuntje 1: het bijhouden van ‘lijstjes’.
Lijstjes bijhouden. Van ontlasting, om pijn te meten, of een mogelijk delier te ontdekken. We kennen ze, de waarde is onderzocht en bewezen. Nuttige lijstjes dus die echt iets toevoegen aan het verpleegproces, de algehele gezondheidstoestand en het comfort van de cliënt.
Een ander lijstje: het cliëntprofiel voor de wijkverpleging. Een redelijk nieuw en nutteloos lijstje. Tenminste, zorginhoudelijk voegt het niets toe. Sterker nog, het neemt iets af, iets wezenlijks: tijd en zorgzame handen voor mijn cliënt. Het doet afbreuk aan het zorgproces, zorgt voor extra administratieve last en gaat ten koste van mijn werkplezier. Ook niet onbelangrijk.
Het zit zo: in een van de talloze zorgprofielen schalen we een cliënt in. Daarbij vermelden we alles wat te maken heeft met het ziekteproces en de door ons toegepaste zorgverlening. Bij elke wijziging moeten we het complete formulier opnieuw invullen.
Niets is echter dynamischer dan een ziekteproces. Vervolgens sturen we alle privacygevoelige gegevens naar de NZA zodat ze wat kunnen vinden van de kosten (en of dat niet minder kan). Dataverzameling om kosten te besparen.
Die cliëntprofielen zijn er dus niet voor de professionals, maar voor de NZA en de zorgverzekeraars. Die kunnen middels die lijstjes mijn vak verder opdelen in nog meer mensen die kleine taakjes uit komen voeren voor een zo laag mogelijk tarief.
Want dat de zorg duur wordt komt niet door een belachelijk bureaucratisch systeem waar zoveel administratieve tijd in zit dat geen enkele professional nog aan zorg verlenen toekomt.
Het komt doordat onder steeds meer zorgverleners kleine taakjes verdeeld moeten worden, zodat straks werkelijk niemand meer zicht heeft op de mens die zorg behoeft of het complexe traject dat zorg verlenen heet.
Laten we de boel omkeren. Ik wil een vooraf ingekocht budgetplafond voor verzekeraars met een 5-minutenregistratie voor elke 5 minuten die ik in het bureaucratische vergoedingendoolhof doorbreng.
Ik wil graag een hulpmiddelenprofiel, in te vullen door leveranciers, waarin elke euro besteed aan dit profiel verantwoord wordt en op basis van onderzoek wordt uitgegeven.
Met hulpmiddelen zoals wondmateriaal en katheters draaien de leveranciers 40 tot 50% pure winst. Ook dat is zorggeld, maar wordt daar een verantwoordingslijstje voor ingevuld, een handje geschrapt of een taakje anders verdeeld? Ik dacht het niet.
Als het betaalbaar houden van de zorg werkelijk prioriteit heeft, dan is het zaak om alle spelers zo snel mogelijk volgens dezelfde regels te laten spelen.

Jennifer Bergkamp is verpleegkundige in de wijk. Ze maakt zich druk over de bureaucratie in de zorg. Daar schrijft ze voor Nursing over, maar ook over het mooie werk in de wijk. Volg haar op LinkedIn
Heel herkenbaar, geweldig geschreven!
Goed geschreven Jennifer.
Dat wil ik ook wel! En dan denk ik dat er geld overblijft (die we dan weer aan de zorg zelf kunnen besteden).