Het is voor herintredende verpleegkundigen vaak te moeilijk om weer als BIG-geregistreerde aan de slag te kunnen. Dat concluderen herintreders en beroepsvereniging V&VN. Ook bestuurders van zorginstellingen herkennen de hobbels.
Serieus
De MBO Raad neemt de klachten serieus en kijkt, zoals bij alle klachten over examens, waar aanpassingen al dan niet noodzakelijk zijn om de kwaliteit van leerstof en examens te waarborgen. ‘Klachten komen onder andere via de klachtenprocedure bij ons binnen. Wij hebben de verplichting leerstof en examens van goed niveau aan te bieden en daarom monitoren wij doorlopend lessen en examens. We staan open voor elke klacht die bijdraagt aan verdere verbetering’, zegt woordvoerder Marije Hulsbosch van de MBO Raad. ‘Naast kijken naar slagingspercentages en het verbeteren van leerstof en examens is het goed om voor ogen te houden dat herintreders minimaal vijf jaar uit het vak zijn geweest. Veranderingen in de zorg gaan snel en herintreders moeten veel kennis en vaardigheden bijspijkeren, dat is niet altijd gemakkelijk.’
Bezorgd
Beroepsvereniging V&VN heeft zelf ook klachten ingezien en is erg bezorgd. ‘Duidelijk is dat de kwaliteit van de toets onvoldoende is. De lesstof voorafgaand aan toets sluit blijkbaar onvoldoende aan bij de examenvragen zelf: dat kan natuurlijk niet’, zegt V&VN-woordvoerder Lieselot Meelker. ‘Herintreders in de zorg kunnen -gezien de huidige personeelstekorten- juist wel een zetje in de rug gebruiken om de stap te nemen, niet dit soort belemmeringen. We horen dat sommige mensen huilend het examen verlaten.’
Kosten
Ook de kosten voor de toets en de lesstof zijn opnieuw in opspraak. De kosten voor de lesstof liggen rond de 1500 euro, het examen kost 450 euro. De examenkosten zijn vastgesteld door het ministerie van VWS. Het examen is verplicht, over het wel of niet afnemen van de lesstof mag elke verpleegkundige zelf beslissen. Elke herkansing van het examen kost opnieuw 450 euro. Hoewel werkgevers de kosten vaak vergoeden, vindt V&VN dit een onnodige drempel voor herintreders. De vereniging wil dat het herintreders zo makkelijk mogelijk wordt gemaakt om weer geregistreerd te kunnen worden. Meer herintreders in de verpleging maakt immers deel uit van het plan om de personeelstekorten in de zorg het hoofd te kunnen bieden.
Oplossingen
V&VN wil op zeer korte termijn in gesprek met de MBO Raad om oplossingen te bedenken. Hierbij wil zij minstens één verpleegkundige betrekken die een klacht indiende. Het ministerie van VWS wordt ook betrokken. De MBO Raad geeft aan dat examenprofessionals de toetsvragen maken en dat zorgprofessionals deze testen. ‘Wij gaan daarbij echt niet over één nacht ijs’, aldus woordvoerder Hulsbosch.
Eerdere klachten
In het verleden kreeg V&VN vooral klachten over de procedure rondom de herintrederstoets. In 2013 startte een herintredende verpleegkundige al een petitie om het herintredende verpleegkundigen makkelijker te maken weer een baan in de zorg te krijgen. Zij noemde het examen oneerlijk en pleitte voor beoordeling van vakbekwaamheid door werkgevers, en niet door een landelijke toets vanuit overheidsinstanties.
Lees Interacties
Werk
Opleiding en deskundigheid
Footer
Nursing Vlaanderen
Ga naar Nursing.be
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account