Op de kandidatenlijst van Nieuw Sociaal Contract (NSC) staan 4 kandidaten die ooit begonnen als verpleegkundige. Twee van hen zijn nog BIG-geregistreerd. Zoals Ria de Korte, op plaats 28. ‘In de eerste plaats moet er meer onderling vertrouwen komen.’
De Korte, tot 1 september nog docent verpleegkunde op de HvA in evidence-based practice, palliatieve zorg en implementatie, is gemeenteraadslid in Ronde Venen. Bij de verkiezingen in 2016 stond ze op plaats 35 van de CDA-kandidatenlijst voor de Tweede Kamer, maar werd geen Kamerlid.
Anderhalf jaar geleden keerde ze het CDA de rug toe en sloot ze zich aan bij Pieter Omtzigt. ‘Ik ben hem gaan helpen met de vorming van een visie op de zorg en heb toen er sprake was van een partij, gesolliciteerd als Kamerlid.’
Experts uit de zorg
Dat er 3 andere vrouwen uit de zorg ook kandidaat zijn, is geen toeval. ‘De sollicitatiecommissie is echt op zoek gegaan naar experts die de zorg van binnenuit kennen. Want dat miste ik bij alle partijen, ook bij het CDA.
Wat je ziet in de Tweede Kamer is dat er niet genoeg wordt doorgevraagd, omdat Kamerleden de gezondheidszorg onvoldoende kennen. Het is een sterk punt van het NSC om experts naar de Kamer te halen.’
Verpleegkundige registraties zijn doorgeschoten
Basis van het NSC is het vertrouwen dat weer terug moet komen in de overheid en in elkaar. Dat sluit aan op de wens van De Korte – die ze in 2016 al had – om de regelgeving voor zorgverleners te kortwieken en het vertrouwen weer terug te geven aan de zorgprofessionals.
‘Controle is nodig, maar de controlesystemen en de kwaliteitsregistraties die we de laatste decennia hebben opgetuigd zijn doorgeschoten.’
Registratielast voor verpleegkundigen
‘Waarom bijvoorbeeld bemoeit de zorgverzekeraar zich met de aanschaf van hulpmiddelen in de wijkverpleging? Leg die verantwoordelijkheid waar het hoort, namelijk bij de zorgprofessional.
Registratielast komt ook doordat bijvoorbeeld patiëntendossiers van verschillende zorgorganisaties niet op elkaar aansluiten en verpleegkundigen veel tijd kwijt zijn aan het overtikken van gegevens. Dat moet toch beter kunnen.’
Waardering verpleegkundige
Als je verpleegkundigen meer vertrouwen geeft, voelen zij zich volgens De Korte ook meer gewaardeerd. ’40% van de nieuw opgeleide verpleegkundigen haakt na 2 jaar alweer af en er zijn niet genoeg nieuwe verpleegkundigen om hen te vervangen. Dat willen we aanpakken. Verpleegkundigen moeten meer gewaardeerd worden.
Waardering ligt onder meer in een structureel goed salaris zonder allerlei toeslagen. Een uur meer werken, moet ook een uur meer lonen.
Verpleegkundigen werken gemiddeld 25 uur in de week. We roepen niet dat verpleegkundigen fulltime moeten gaan werken, want het is zwaar werk, maar een paar uur extra van iedereen die minder dan 25 uur werkt kan een groot verschil maken in de personeelsschaarste.’
‘Verder wordt er van alles voor in plaats van door verpleegkundigen bedacht. Waardering is ook dat verpleegkundigen zelfstandig besluiten kunnen nemen over problemen waar ze tegenaan lopen. En we willen meer budget voor continue scholing zodat verpleegkundigen verder kunnen ontwikkelen en hun eigen rol kunnen pakken in hun vak’.
Advance-care planning
Ook zal De Korte zich sterk maken voor betere advance-care planning in de palliatieve zorg. ‘Er moet meer tijd komen voor het gesprek over wat mensen willen, een levensverlengende behandeling of juist niet, gereanimeerd willen worden of welke wensen in het leven er nog zijn.
Er moet ook ruimte zijn om juist niet te behandelen. Nu betalen zorgverzekeraars per handeling, maar staat er niets tegenover als je juist niet behandelt. Daar moet het financiële systeem op worden aangepast. Dat is nog heel complex, maar willen we wel oplossen.
Lees meer over de verkiezingen
Wieke Paulusma (D’66): ‘We mogen kritischer zijn over wat nu echt bij ons vak hoort.’
Annemarie Graafland (NSC): ‘Tijd voor praten met de patiënt moet beloond worden.’
Nienke Ipenburg (Splinter): ‘Schrijnend dat voor meer zeggenschap een wet nodig is.’
Dit willen de politieke partijen voor verpleegkundigen
Het Grote Zorgdebat: genoeg ideeën, maar concreet wordt het niet
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account