Lichtere tuchtmaatregelen zoals een berisping of geldboete worden binnenkort alleen nog openbaar gemaakt als de tuchtrechter dat nodig vindt. Wat vind jij daarvan? Reageer op de poll!
De Eerste en Tweede kamer zijn eruit: berispingen en geldboetes hoeven niet meer in alle gevallen openbaar gemaakt te worden. Tuchtcolleges bepalen voortaan zelf welke lichte zaken zij nog wel publiceren; dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij zaken waarin de zorgverlener geen of te weinig zelfreflectie toont. Voor zwaardere tuchtmaatregelen verandert er niets: de publicatieplicht blijft hiervoor gelden.
Naming en shaming
De invloed van een tuchtprocedure zou te groot zijn, zowel persoonlijk als professioneel. Dat stelde artsenorganisatie KNMG vorig jaar. Het ‘naming en shaming’ in het beroepsregister en in lokale media brengt bovendien onevenredig veel schade toe, bleek ook uit een onderzoek van het Nivel, naar de impact van tuchtrechtelijke procedures.
Transparantie
Verschillende partijen zijn juist wél voor openbaarmaking van lichte tuchtmaatregelen. Zo liet Sonja Kersten van V&VN vorig jaar weten: ‘Bekendmaking in het BIG-register heeft ook een groot leereffect. Transparantie draagt bij aan een werkomgeving waar je van fouten kunt leren.’ Ook de Patiëntenfederatie vindt transparantie belangrijk, en stelt dat fouten niet ‘in de doofpot gestopt moeten worden’.
Wat vind jij?
Laat je mening horen in de poll. Je kunt je antwoord toelichten in de reacties.
Oops! We could not locate your form.
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account