Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wettelijke vakantiedagen blijven half jaar langer geldig

Op 1 juli 2021 zouden sommige verlofuren voor verpleegkundigen werkzaam in ziekenhuizen vervallen. Maar vanwege de coronacrisis blijven ze geldig tot 31 december 2021.
vrouw leest met koffie
Door een nieuwe afspraak krijgen verpleegkundigen meer tijd om hun vakantie op te nemen. Foto: Alexandra Fuller

Dat hebben vakbonden FNV, NU’91, CNV en FBZ afgesproken met de branchevereniging van de ziekenhuizen, de NVZ.

Om welk verlof gaat het?

Het gaat om de wettelijke vakantiedagen van verpleegkundigen in het ziekenhuis. Daarvan krijg je er elk jaar 4 keer zoveel als je per week werkt. Dus werk je 32 uur per week krijg je 128 wettelijke vakantie-uren per jaar. Deze vervallen altijd een half jaar na het jaar waarin je ze hebt opgebouwd (tenzij daarover andere afspraken zijn gemaakt in de cao).

Vanwege de coronacrisis kunnen verpleegkundigen openstaande vakantie-uren uit 2020 mogelijk niet allemaal voor 1 juli 2021 opnemen, waarschuwden de vakbonden.

Vakantie-uren thuiszorg

In de huidige cao vvt staat dat alle vakantie-uren, inclusief de wettelijke, verjaren ‘vijf jaar na de laatste dag van het kalenderjaar waarin je deze hebt opgebouwd’. Verpleegkundigen die in de thuiszorg werken behouden dus ook na 1 juli 2021 de wettelijke vakantie-uren uit 2020.

‘Wel rust blijven pakken’

Neem wel nog steeds verlof waar dat kan, benadrukken vakbonden en werkgevers. ‘Het ziet er naar uit dat de coronapandemie nog wel even aanblijft. Dan is het extra belangrijk om voldoende rust te nemen en weer de energie te (her)pakken om door te gaan’, schrijven ze.

Voor de onregelmatigheidstoeslag maakt het niet uit wanneer je de uren opneemt. De ORT wordt standaard uitbetaald over alle wettelijke vakantie-uren.

Meer weten over waar je recht op hebt qua vakantie, of als je ziek wordt? Lees dan dit artikel.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.