Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zo kan palliatieve zorg beter volgens verpleegkundigen

De overgrote meerderheid van de verpleegkundigen en verzorgenden ervaart obstakels bij het verlenen van goede palliatieve zorg. Dat blijkt uit recent Nederlands onderzoek.
Foto: Jon Tyson

Vier op de tien deelnemende verpleegkundigen en verzorgenden ervaren meer dan vijf obstakels bij palliatieve zorg. Ze vinden vooral dat er een gebrek is aan pro-actieve zorgplanning (advance care planning) waar zij ’s nachts en in het weekend hun handelen op kunnen baseren. Daarnaast vinden ze dat het in hun zorginstelling ontbreekt aan gespecialiseerde palliatieve consultants. Ook merken ze dat bij een overdracht naar een andere zorgsetting niet wordt uitgevraagd wat de wensen van de patiënt zijn voor het resterende deel van zijn leven.

Wat is vroegtijdige zorgplanning precies, en wat kun jij als verpleegkundige hierin betekenen voor je patiënt of cliënt? Lees het premium artikel Voorbereid op de laatste fase.

Palliatief advies

De deelnemers aan het onderzoek zouden graag binnen hun eigen organisatie om advies kunnen vragen. In Nederland zijn er wel consultatieteams palliatieve zorg, maar die worden nog te weinig gebeld, stelt blogger Rob Bruntink. Dat beamen deze onderzoekers: er zijn steeds meer consultatieteams én meer patiënten die palliatieve zorg krijgen, maar het aantal consultaties is gelijk gebleven.

Op 10 september vindt het Jaarcongres Palliatieve Zorg weer plaats. Met dit keer o.a. zwemmer Maarten van der Weijden en longarts Sander de Hosson.

Obstakels in ziekenhuis en thuiszorg

De zorgsetting waar verpleegkundigen de minste barrières merken is (logischerwijs) het hospice. In regionale ziekenhuizen ervaren verpleegkundigen de meeste barrières. Ook spelen er andere obstakels in de verschillende zorgsettings. Ziekenhuisverpleegkundigen melden bijvoorbeeld dat patiënten niet op de gewenste locatie zorg krijgen en kunnen overlijden. Ook zeggen zij dat er onvoldoende aandacht is voor de spirituele en culturele behoeften van de patiënt. In de thuiszorg noemen verpleegkundigen dat de samenwerking met andere disciplines beter zou kunnen. En dat cliënten direct na diagnose aangemeld zouden moeten worden. Zo zou de thuiszorg de benodigde zorg sneller en beter kunnen regelen.

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden 1754 verpleegkundigen en 623 verzorgenden mee. De meerderheid werkte in het ziekenhuis (44%) en in de thuiszorg (32%). De deelnemers waren leden van beroepsvereniging V&VN en werden benaderd via e-mail. Ongeveer 7% van de benaderde leden vulde de enquête in. Volgens de onderzoekers is de kans groot dat de respondenten meer interesse hadden in palliatieve zorg dan de mensen die niet reageerden. Het onderzoek werd uitgevoerd door de Saxion Hogeschool, UMC Utrecht en Universiteit Utrecht. Lees ook het onderzoeksartikel in het International Journal of Palliative Nursing.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.