Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Zo maak je een ziekenhuisopname minder ingrijpend voor patiënten met dementie

Hoe maak je een ziekenhuisopname minder ingrijpend voor mensen met dementie? Alzheimer Nederland geeft verpleegkundigen adviezen in een recent gepubliceerd onderzoeksrapport.
Foto Arno Massee

Gisteren berichtte Alzheimer Nederland dat de zorg in het ziekenhuis voor mensen met dementie ondermaats is. Dat blijkt uit onderzoek van de patiëntenorganisatie onder mantelzorgers. Wat kan beter volgens de respondenten in het onderzoek?

1. Creëer dementievriendelijke zorg en omgeving

Vooral de communicatie in het ziekenhuis kan beter, zeggen de mantelzorgers. Volgen vier op de tien mantelzorgers wisten verpleegkundigen niet dat er sprake was van dementie. Een oplossing is volgens Alzheimer Nederland een patiënt met dementie in het EPD te markeren, bijvoorbeeld met een blauwe vlag. door voldoende toezicht (bijv. dwaalbeveiliging). Kijk ook altijd of het mogelijk is om een patiënt met dementie op een eenpersoonskamer te verplegen, kijk of het mogelijk  is om een aparte ontmoetings-/activiteitenruimte te bieden, en zorg voor dagstructuur.

2. Gebruik een tentbed

De mantelzorgers vertelden ook wat bij hun naasten hielp bij probleemgedrag zoals nachtelijke onrust, angst en achterdocht. De mantelzorger laten overnachten bij de patiënt is een van de aanbevelingen. Ook een tentbed kan volgens het onderzoek onrust verminderen. Een tentbed of fixatie-tent is een bed dat voorkomt dat patiënten met dementie of een delier zomaar uit bed kunnen stappen of vallen. Het licht komt gefilterd binnen door het gaas.

Nursing schreef al eerder over de anti-fixatietent en beantwoordde 4 vragen over dit veelbesproken Poseybed. 

3. Geef meer duidelijkheid over rol mantelzorg

Uit het onderzoek blijkt ook dat mantelzorgers onvoldoende betrokken zijn bij beslissingen over de zorg voor hun naaste. Maar er wordt vaak wel van hen verwacht dat zij meehelpen in de zorg, met verdere overbelasting tot gevolg. Ook de overdracht na het ziekenhuisontslag laat te wensen over. De casemanager dementie, het aanspreekpunt voor de zorg thuis, wordt bij slechts 39% van de mantelzorgers geïnformeerd over de ziekenhuisopname. Mantelzorgers willen graag meer duidelijkheid over hun rol. Soms vraagt een verpleegkundige of een mantelzorger kan blijven slapen, terwijl een collega-verpleegkundige eerder heeft gezegd dat diezelfde mantelzorger beter niet te vaak langs kan komen. Betrek mantelzorgers zoveel mogelijk bij beslissingen en motiveer je keuzes, zegt Alzheimer Nederland.

4. Laat de patiënt kleine, vertrouwde spullen meenemen

Ook adviseren de onderzoekers het Addendum dementie als comorbiditeit in het ziekenhuis te volgen. Deze aanvulling hoort bij de richtlijn Diagnostiek en Behandeling van Dementie. Video gebruiken voor communicatie met de patiënt en naasten kleine, vertrouwde spullen laten meenemen zijn aanbevelingen uit het addendum.

5. Zorg voor een warme overdracht naar huis

Volgens de patiëntenorganisatie is ‘bij ontslag in het ziekenhuis een warme overdracht naar huis noodzakelijk, juist omdat de zorgbehoefte vaak wijzigt of intensiveert. Het is daarom belangrijk dat ziekenhuizen beter gaan samenwerken met casemanagers, thuiszorgorganisaties en mantelzorgers.

*Susanne van den Buuse (Alzheimer Nederland) en Annette Keuning (Rijksuniversiteit Groningen en NHL Stenden Hogeschool) deden het onderzoek.

Het verplegen van een patiënt met dementie kan best pittig zijn. Zeker als je niet dagelijks met deze patiëntengroep te maken hebt, zoals in het ziekenhuis. Download gratis deze poster met de vier meest voorkomende vormen van dementie en hun overeenkomsten & verschillen: Alzheimer, vasculaire dementie, Lewy-body en frontotemporale dementie.

2 REACTIES

  • Volgens mij toch wel duidelijke adviezen aan vpk’s?

   Dit zijn toch echt adviezen aan ons als verpleegkundigen:
   – duidelijkheid bieden aan familie/naasten over wel of niet rooming-in en visite
   – adviseer familie/naasten om vertrouwde spullen neer te zetten
   – betrek de casemanager dementie bij de opname
   – Kijk of het mogelijk is om een patiënt met dementie op een eenpersoonskamer te verplegen
   – kijk of het mogelijk is om een aparte ontmoetings-/activiteitenruimte te bieden
   – zorg voor dagstructuur
   – voor ontslag geef je een warme overdracht een de volgende zorgverlener
   – evt tentbed of fixatiebed

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.