Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties14

8 vragen over de boostervaccinatie voor zorgverleners

Vanaf 19 november kunnen zorgverleners een boostervaccinatie tegen covid-19 krijgen. Welk vaccin is dat, mag het een ander middel zijn dan de basisvaccinatie en welke dosis krijg je?
illustratie van een spuit die in een coronavirus steekt
Foto Unsplash / Ivan Diaz

Nursing beantwoordt veel gestelde vragen over de boostervaccinatie voor zorgverleners. Heb je andere vragen hierover? Laat het ons weten in de reacties of mail naar nursing@bsl.nl en wij gaan op zoek naar de antwoorden.

1 Welk vaccin krijg je als booster?

Update 17/12: RIVM meldt dat zorgmedewerkers een mRNA-vaccin krijgen: Pfizer of Moderna (eerder was dit alleen Pfizer).3

Je kunt niet kiezen welk middel je krijgt. RIVM stelt dat het niet uitmaakt welk vaccin je eerder hebt gehad. Over het combineren van vaccins staat nog niets in de bijsluiters, maar er is geen verschil in effectiviteit en bijwerkingen tussen de verschillende basisvaccins. Daarom kan ook volgens de Gezondheidsraad gerust geboosterd worden met een ander middel dan voor de basisvaccinatie is gebruikt.1

Lees ook de antwoorden op 7 lezersvragen over het boostervaccin voor zorgmedewerkers. Bijvoorbeeld: wat is het nut precies, hoe zit het met bijwerkingen en waarom wordt er geen titer bepaald vóór vaccinatie?

2 Krijg je een hele of halve dosering?

Van Pfizer wordt dezelfde dosering gegeven als bij de eerste en tweede prik. Bij Pfizer is het effect van een halve dosering niet onderzocht.1 De Moderna-booster is een halve dosis van de basisvaccins. Dit is omdat bij Moderna een halve dosering is onderzocht en effectief is gebleken als booster.

3 Hoeveel tijd moet er zitten tussen booster, basisvaccin en griepprik?

Tussen de laatste prik van de basisvaccinatie en de booster moet minimaal 6 maanden zitten. Eerder een booster toedienen is niet zinvol. Tussen de griepprik en de booster moet minimaal 2 weken zitten. 1

4 Wat is het verschil tussen derde prik en booster?

Mensen die na 1 of 2 vaccinaties onvoldoende bescherming hebben opgebouwd, kunnen een derde vaccinatie krijgen. Deze derde prik is dan onderdeel van de basisvaccinatie en is dus geen booster. Tussen de derde vaccinatie en de booster moeten 6 maanden zitten. 1

5 Waar krijg je de prik?

Ziekenhuizen vaccineren hun eigen medewerkers. Medewerkers in andere zorgsectoren krijgen een uitnodiging om hun boostervaccin te laten zetten bij de GGD-locaties. Zorginstellingen die dat kunnen en willen, kunnen ook zelf hun medewerkers prikken.2

Op de vraag van wie en wanneer je als zzp’er in de zorg de uitnodiging voor je boostervaccinatie krijgt, is nog geen duidelijk antwoord.

6 Is een boosterprik veilig bij zwangerschap of als je zwanger wilt worden?

RIVM adviseert zwangeren om sowieso de basisvaccinatie te nemen. De mRNA-vaccins (Pfizer en Moderna) zijn veilig bevonden tijdens de preconceptionele periode, tijdens de zwangerschap, het kraambed en het geven van borstvoeding. Dat stelt de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie & Gynaecologie (NVOG).

Een multidisciplinaire werkgroep van deze vereniging adviseert alle zwangeren om ook het boostervaccin te nemen (ongeacht de termijn van de zwangerschap). De werkgroep ziet ook geen bezwaar tegen vaccinatie van mannen of vrouwen in de preconceptionele periode bij een kinderwens of tijdens een vruchtbaarheidsbehandeling, of bij het geven van borstvoeding.4

7 Wie komt in aanmerking voor de booster?

Het gaat om medewerkers in de zorg en maatschappelijke ondersteuning van 18 jaar en ouder die contact hebben met patiënten en cliënten. Het Ministerie van VWS noemt de volgende sectoren:

 • ziekenhuizen
 • de wijkverpleging
 • instellingen voor ouderenzorg
 • de zorg voor visueel, auditief, lichamelijk en verstandelijk gehandicapten
 • de ggz, inclusief tbs-klinieken en crisisdienst
 • de revalidatiezorg
 • huisartsenpraktijken en -posten
 • ambulancediensten
 • particuliere klinieken
 • de geboortezorg
 • kleinschalige woonvormen
 • de wmo zorg (huishoudelijk hulp, maaltijdondersteuning, dagbesteding en maatschappelijke opvang)

8 Waarom een boostervaccinatie?

De boostervaccinatie tegen covid-19 is bedoeld als oppepper van de bescherming tegen covid-19 die met de basisvaccinatie is opgebouwd. Zorgverleners krijgen de booster als een van de eerste groepen aangeboden. Dit moet het ziekteverzuim beperken en de zorg zo toegankelijk mogelijk houden, schrijft het Ministerie van VWS.2

Bronnen
1 RIVM, www.rivm.nl/covid-19-vaccinatie/vragen-achtergronden/boostervaccinatie, geraadpleegd op 19 november 2021
2 Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Boostervaccincatie voor de zorg, 17 november 2021
3 RIVM, www.rivm.nl/covid-19-vaccinatie/professionals/boostervaccinatie-zorgmedewerkers, geraadpleegd op 19 november 2021
4 Nederlandse Vereniging van Obstetrie en Gynaecologie, Standpunt Vaccinatie tegen COVID-19 rondom kinderwens, zwangerschap en kraambed, 26 november 2021

14 REACTIES

 1. Bij punt 3 staat dat er minstens 6 maanden tussen de laatste vaccinatie of besmetting en de booster moet zitten, in de bronvermelding staat 3 maanden.
  Bij punt 3 staat ook dat er tussen de griepprik en de covid vaccinatie tenminste 2 weken moet zitten, in de bronvermelding staat dat deze gelijke tijd of kort na elkaar gegeven mag worden.

  Dit strookt natuurlijk niet. Zijn er ook wetenschappelijk onderbouwde bronnen?

 2. Lees alle reacties
 3. Hoi,
  Er wordt hier aangegeven dat zorgverleners een Pfizer booster zullen ontvangen en geen Moderna.
  Gisteren voor de booster gegaan en wat blijkt. De GGD heeft andere afspraken en instructies. Zorgverleners die volop in het arbeidsproces staan en de 60 voorbij zijn krijgen Moderna. Graag of niet.
  Dan is er een medewerker GGD die aangeeft dat iedereen boven de 60 is Moderna krijgt.
  Hoe anders is de praktijk: ik weetdat er in verpleeghuizen Pfizer is geboosterd.
  En dat mijn partner 61 jaar eveneens Pfizer heeft gekregen bij haar werkgever een ziekenhuis in het zuiden.
  Volgens de GGD krijgt iedereen vanaf volgende week Moderna wanneer men 50 jaar of ouder is.
  https://www.rivm.nl/covid-19-vaccinatie/professionals/boostervaccinatie-zorgmedewerkers

 4. Wat ik lees in een artikel van de gezondheidsraad: Een booster kan nodig zijn als de beschermende werking van de eerste serie vaccins na een tijd te veel afneemt. Een andere reden voor een booster is wanneer de vaccinaties minder goed blijken te beschermen tegen nieuwe varianten van het coronavirus. Tot nu toe beschermen de huidige vaccins goed tegen ziekte en sterfte, ook tegen de varianten die in Nederland voorkomen.

  Het is nog niet duidelijk of en wanneer een booster kan helpen om ernstige ziekte en sterfte te verminderen. Wereldwijd is er nog weinig ervaring met een booster en er is nog weinig wetenschappelijk bewijs.

  Dan vraag ik mij toch af of een booster met hetzelfde vaccin effectief zal zijn tegen nieuwe varianten. Wat ik nu uit dit artikel haal: als ik nu mijn booster haal, doe ik het niet meer voor mijn eigen veiligheid, maar alleen om eventueel minder makkelijk besmettelijk te zijn. Het aantal niet gevaccineerden zal niet afnemen. Ik vraag me af in hoeverre mijn booster dan effect zal hebben op ziekenhuisopnames.

  • Inderdaad, helaas wel, Dhr Gommers gaf al aan dat het kabinet geregeld zegt dat maatregelen zijn genomen met advies van het OMT, dit scheen volgens hem niet te kloppen. Daarnaast schrik ik ook van reacties zoals: “ongevaccineerde zorgvragers mogen zorg geweigerd worden” daar heb ik geen woorden voor, dat is absurd.
   Tweedeling en polarisatie daar word geen mens beter van…

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.