Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Collegialiteit

Kwaaltjes, daar heeft iedereen wel eens last van, denkt Conny. Maar wat doe je als je collega's structureel ziek, zwak en misselijk zijn?

Kwaaltjes, daar heeft iedereen wel eens last van. Het kan vervelend zijn als je hiermee gewoon naar je werk gaat. Soms moet je een beroep op je collega doen, wat een bezwarend gevoel kan geven. Je vraagt extra energie van een ander om jouw onvermogen op te vangen.

 

Rekening houden
Persoonlijk heb ik daar geen bezwaar tegen, zolang het een incident betreft. Ik als fulltimer krijg verhoudingsgewijs vaker dit soort verzoeken dan iemand die parttime werkt. Het kan voorkomen dat ik wekelijks een collega tref met wie ik rekening moet houden. En omdat werken in de zorg toch al pittig is, zit ik uiteraard niet te wachten op meer verzwaringen.

 

Misbruik

Ik ben mij ervan bewust dat ik misschien ook een keer een beroep op mijn collega's moet doen. Daarom kan ik met deze kwestie wel leven. Anders is het als er structureel een beroep op je wordt gedaan door een collega die elke week wel weer wat heeft. Of collega's die wel weer aan het werk zijn, maar toch nog niet geheel hersteld zijn. Dan bekruipt je het gevoel dat er misbruik van jouw collegialiteit wordt gemaakt.

 

Verstoorde verhoudingen
Maar het is ook weer niet de bedoeling dat hierdoor de onderlinge verhoudingen verstoord raken. Daarom moet deze kwestie tijdens een werkoverleg op tafel komen. Dit is de enige manier om het werkbaar te houden.

Gerelateerde tags

5 reacties

 • no-profile-image

  Carla

  Hoezo heeft een parttimer meer mogelijkheden een paar uur meer te komen werken? Hij of zij werkt niet voor niets parttime lijkt me. Bij ons staat in de agenda wie er meer kan/wil werken, per week bijgehouden, dat is gewoon een logisch iets. Een zieke collega die er niet is, moet ook vervangen worden door de groep die wel werkt. Is vervelend, maar overzichtelijk. Als iemand een paar uurtjes komt, omschrijf de taken dan duidelijk en baken af. Niet nalopen, daar ben je meer tijd mee kwijt dan nodig.

 • no-profile-image

  Riet

  Juist de fulltimer vragen en niet de parttimer? Ik zou het andersom denken: een parttimer heeft meer mogelijkheid een paar uur meer te komen werken, dan een al volgeplande collega. Het overleg is er een goede gelegenheid voor, mits het als agendapunt genoteerd wordt. In casusvorm is het algemeen, veilig en constructief bespreekbaar. En de voorzitter zou dan een advies naar de manager kunnen doorzenden.

 • no-profile-image

  Patricia

  Ik heb collega's die altijd buitgriep hebben, 2 dagen ziek en dan weer beter.

  Hoe kan het dat het altijd dezelfde zijn?

  Ik heb nooit buikgriep!

 • no-profile-image

  Tina

  Heel herkenbaar, sommige collega's zijn idd altijd ziek maar nooit dood (een uitdrukking geleerd van een 98-jarige Friezin).

 • no-profile-image

  werkpaard

  Als iemand nog niet volledig hersteld is moet de leidinggevende hier maatregelen voor nemen. Met name als het om fysieke belasting gaat. Weet dat dit heel gemakkelijk klinkt. maar je kunt als collega's afspreken tijdens een werkoverleg dat er geen ruimte is om taken van een collega over te nemen. Ik denk hierbij niet alleen aan fysieke taken maar ook aan uitvoerende taken. Krijg je er iemand bij voor een uurtje of zo of krijg je zelf extra tijd om de taken over gte nemen?

  Laat het de leidinggevende weten. We lossen te vaak zlef alles op enm/ of modderen maar door.

Of registreer je om te kunnen reageren.